szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fertőzés kiszűrése érdekében a friss aratású gabonafélék mikotoxin, vagyis gombaméreg tartalmát ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A hivatal ellenőrei 400-500 mintát vesznek aratáskor, majd laboratóriumban vizsgálják meg a szemeket - közölte a Nébih. 

A hivatal szerint az ellenőrzés hatékonyságát mutatja, hogy utoljára 6-7 évvel ezelőtt fordult elő élelmiszer mikotoxin fertőzése, amely enyhe hasmenést, hányingert, emésztőrendszeri panaszokat okozhat - tette hozzá.

A fertőzés a gabonaféléknél elpusztíthatja a csíranövényt, szártőrothadást okoz, mindennek nyomán pedig 30 százalékos mennyiségi kárt is előidézhet a termőterületen. Ugyanakkor a méreganyagok bekerülhetnek az élelmiszerláncba is.

A fertőzés ellen növényvédő, gombaölő szerekkel kell védekezni, ami különösen szükséges a fokozottan csapadékos időszakokban - mondta Gábriel Géza.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!