szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az olasz Eni eladná a harmadik legnagyobb magyarországi benzinkúthálózatnak számító Agipot –értesült a Népszabadság több független forrásból. Az érdeklődők között van a Mol, valamint a lengyel PKN Orlen tulajdonában lévő cseh Unipetrol.

A lap szerint a 180 magyaror­szági Agip-kút csaknem felét kitevő franchise-egységek tulajdonviszonyait az ügylet közvetlenül nem érinti. Az eladó az olasz Eni, amelynek másik hazai leányvállalata, a Tigáz idén lemondott a lakossági gázellátás jogáról.

A kútlánc esélyes vevőjelöltjei között van a lengyel PKN Orlen kezében lévő cseh Unipetrol, de a Mol is versenyben van. Utóbbi azért különös, mert a magyar olajcsoport az utóbbi években egyszer sem szállt ringbe az amúgy gyakran eladósorba ke­rülő nagy kútláncokért, szakértők szerint versenyjogi aggályok miatt.

A Népszabadság megkereste írásban az érintett cégeket, de sem az Eni, sem a PKN Orlen, sem az Unipetrol székhelye nem reagált még. A Moltól azt közölték, hogy sajtóértesüléseket nem kommentálnak.

A térségben több kútláncot is felvásárló azerbajdzsáni állami Socar állítólag szintén felbukkant az ügylet körül. A jelenleg 74 Lukoil márkájú kutat üzemeltető Normbenz is pályázott a hazai Agipokra, de a második körbe nem jutottak be – erősítette meg a lapnak Fazakas Imre, a kúttársaság áttételes résztulajdonosa.

A második körbe azonban már nem jutottak be – tette hozzá. Ő tehát megerősítette az Agip-kutak eladási folyamatát, ám további részletekkel már nem szolgált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!