szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bővítené a kormány a Gyere haza, fiatal program 100 millió forintos keretét, és a célcsoportot is kiterjeszthetik, ha népszerűnek bizonyul a kezdeményezés – legalább is ez derül ki Tállai András államtitkár írásbeli válaszából, amit a jobbikos Farkas Gergely kérdéseire adott. A frissítés nem ártana, mivel a mostani feltételek mellett mindössze tizenegy külföldről hazatérő fiatalt tudtak elhelyezni a magyar munkaerőpiacon – emlékeztet a pénteki Magyar Nemzet.

A Gyere haza, fiatal programra egyelőre egy kísérlet. Ha sikeres lesz, és a programra szánt összeget felhasználják, a folytatásához a kormány többletforrást ad az ígéretek szerint.

A programot áprilisban indították, lényege, hogy munkát ajánlanak, fedezik a repülőjegyet, és egy évig havi százezer forintos támogatást adnak a lakhatáshoz azoknak a fiatal szakembereknek, akik hajlandók visszatérni külföldről Magyarországra.

A többletforrás és a pályázati feltételek módosítása jól jöhet a programnak, az eddigi részvételi adatokból alapján nem sikerült túl sok mindenkit hazavonzani külföldről. Tállai András tájékoztatása szerint eddig mindössze tizenegy fiatalnak sikerült állást találni itthon – olvasható a cikkben.

Az államtitkár két másik képviselő, az LMP-s Szél Bernadett és Ikotity István kérdéseire azt válaszolta: a programra már több mint kétezren regisztráltak, akik közül 177-en nyújtottak be konkrét csatlakozási kérelmet. A ténylegesen csatlakozni kívánó 177 fő közül eddig 170 fiatalt közvetítettek ki munkaadókhoz, esetükben a munkáltatók visszajelzését várjuk. Sikeresen 11 főt közvetítettek ki eddig magyarországi munkahelyre – írta Tállai András.

Megjegyezte: ezekből az adatokból még nem lehet megítélni a program eredményességét, „a visszatéréssel kapcsolatban is érdemes türelmesnek lennünk”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!