szerző:
hvg.hu

Gattyán György nyerésre áll a magyar adóhatóssággal szemben Luxemburgban. A NAV korábban milliárdokat zárolt a vállalkozótól, de az Európai Bíróság mostani főtanácsnoki indítványa szerint a lépés nem volt megalapozott. A magyar hatóságok titkos adatgyűjtést folytattak az ügyben, ez szintén jogellenes lehetett. És a NAV felsült azért, mert a portugál hatóságok mást állítottak, mint amit a NAV lefestett.

Fontos, a végkimenetelt is meghatározó ponthoz érkezett az egyik leggazdagabb magyar, Gattyán György és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közötti harc. A két fél (illetve Gattyán egyik cége és az adóhivatal) közötti per az Európai Bíróságon van, és az EB mellett működő, a bíróság majdani ítéletét az esetek zömében jól előrevetítő főtanácsnok Gattyán Györgynek adott igazat. Arról nincs hír, hogy az Európai Bíróság ítélete mikor várható, de a mostani főtanácsnoki indítvány a milliárdos magyar vállakozó esélyeit jelentősen növeli.

Az ügy dióhéjban arról szól, hogy Gattyán György és a NAV jogi vitába keveredett a livejasmin erotikus weboldalon kínált szolgáltatásokhoz kapcsolódó áfa és más adók megfizetését érintően.

A WebMindLicenses a Magyarország egyik leggazdagabb emberének számító Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler-csoport egyik tagja. Az üzletember 100 százalékos tulajdonában álló cég az erotikus szolgáltatásokat kínáló livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know-how-t adott bérbe egy Lalib nevű portugál cégnek.

A LiveJasmin.com oldala
©

A NAV egy vizsgálat során arra a következtetésre jutott, hogy a WebMindLicenses és a Lalib közötti licencszerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és hogy a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán György hozta meg. A NAV ezért hatalmas összegű adókülönbözet (társasági adó, áfa, innovációs járulék és kulturális járulék) és adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicenses-t. Eddig nem cáfolt sajtóhírek szerint a magyar adóhivatal úgy 50 milliárd forintot inkasszózhatott Gattyánéktól, más hírek szerint zár alá vett ingatlanokat, bankszámlákat, cégeket. A főtanácsnoki indítvány szerint azonban a két cég közötti licencszerződés célja nem az adóelkerülés volt. A főtanácsnok rámutatott arra is, hogy a vállalkozásoknak joguk van letelepedni más, alacsonyabb adókulcsú EU-tagállamban, ha ott ténylegesen is végez gazdasági vagy kereskedelmi tevékenységet. A bíróság által kiküldött sajtóközleményből kiderül az is, hogy a NAV több mint 21,5 milliárd forintos adóhiányt és -bírságot sózott rá Gattyán cégére. (A főtanácsnok ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az alapszabadságokkal, illetve a héa‐irányelv rendelkezéseivel való visszaélésnek minősül az, ha az uniós jog szabályainak formális betartása mellett valamely ügylet eredménye egy olyan adóelőny megszerzése, amely ellentétes e szabályok céljával. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak ezért meg kell vizsgálnia, hogy a jelen ügyben vitatott licencszerződés egy olyan fiktív szerződésnek minősül‐e, amelyet egyedül annak a látszatnak a keltése céljából kötöttek meg, hogy a kérdéses szolgáltatásokat a Labib nyújtja, noha azokat valójában a WebMindLicenses nyújtotta úgy, hogy a Portugáliában való letelepedésnek nem volt valós gazdasági tartalma.)

A Gattyán-cég a magyar bíróságok előtt vitatja az adóhatóság határozatát, az eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pedig egy sor kérdést tett fel az Európai Bíróságnak, ezért került az ügy a luxemburgi székhelyű bíróság elé. E kérdések egyrészről arra vonatkoztak, hogy az uniós áfa-irányelv, illetve az uniós alapszabadságok szempontjából hogyan kell megítélni a WebMindLicenses és a Labib közti licencszerződést.

Egy másik ügyben a magyar adóhivatal vélhetően lehallgatást, titkos adatgyűjtést folytatott, legalábbis erre lehet következtetni Gattyánék, illetve a bíróság által felvetett kérdésekből, és Gattyánék szerint az így beszerzett adatokat ebben a mostani ügyben is felhasználta ellenük a NAV. A magyar bíróság másrészről azzal kapcsolatban várt iránymutatást, hogy az uniós jog megengedi-e (a héa- vagy áfa-irányelv), vagy éppen ellenkezőleg, kizárja (az Unió Alapjogi Chartája), hogy a magyar adóhatóság az eljárása és az adójogi következmények megállapítása során egy párhuzamosan futó büntetőeljárás keretében folytatott titkos adatgyűjtés során beszerzett adatokat használjon fel.

A főtanácsnoki indítvány ebben a kérdésben is Gattyán Györgynek ad igazat, a dokumentum szerint sérült az arányosság követelménye, vagyis a magyar hatóságok titkos adatgyűjtése aránytalan, lényegében indokolatlan volt. Amennyiben a magyar bíróság is ezt állapítja meg, akkor a főtanácsnok szerint a jogellenesen megszerzett bizonyítékokat az ügyben nem kellene figyelembe venni.

Gattyán György
©

Az Európai Bíróságnak azt a kérdést is meg kell majd válaszolnia, hogy a magyar adóhatóságnak a WebMindLicenses adókötelezettségének megállapítása céljából kapcsolatba kellett volna-e lépnie a portugál adóhatósággal, tekintettel arra, hogy a cég a portugál jog szerinti adókötelezettségének eleget tett, illetve, hogy mi a következménye a portugál társhatóság megkeresése elmulasztásának. A NAV ebben az ügyben nagy pofont kapott. A közlemény így fogalmaz: "a főtanácsnok azt is kiemeli, hogy az a körülmény, hogy a Webmindlicenses ellenőrzést gyakorolhatott a Lalib tevékenysége felett – ideértve azt is, hogy Gattyán György utasításait a portugál cég kivétel nélkül követte –, nem jelenti azt, hogy a Labib ne lett volna ténylegesen jelen Portugáliában és ne folytatott volna ott tényleges gazdasági tevékenységet. Amint ugyanis az a portugál kormány írásbeli észrevételeiből kiderül, a Labib mind az emberi erőforrások, mind pedig a technikai felszereltség terén állandó, megfelelő  és önálló struktúrával rendelkezik, és Portugáliában rendszeresen eleget tesz az adófizetési kötelezettségének. Ezzel szemben a magyar adóhatóság elmondása szerint a WebMindLicenses alkalmazásában csak egy ügyintéző, nevezetesen Gattyán György, és egy félállású jogtanácsos álltak."

A milliárdos 2013-ban Luxemburgba költöztette ki cégeinek egy részét, és bár mindig is tagadta, az akkori értesülések szerint az elvándorlásra a NAV folyamatos és intenzív ellenőrzései következtében szánta rá magát.

A Docler-csoporthoz tartozó Andrássy úti Il Baccio di Stile luxusáruházat július 31-én, vagyis három héttel az irodákban tartott adóhatósági vizsgálat után bezárták, az indoklás szerint Gattyán György nem finanszírozza tovább a veszteségesen üzemelő áruházat. A cég tagadta, hogy a lépésnek bármi köze lenne a NAV-ügyhöz.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Baleset az M2-esen, teljes az útzár

Baleset az M2-esen, teljes az útzár

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Mínusz 9 fokig is lehűlhet a levegő jövő héten

Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait

Okosabb, mint egy nyolcadikos? Most megnézheti a központi felvételi megoldásait

Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát

Meghan Markle apja a monarchia szétzilálásával vádolja a lányát

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Putyin szerint nem lenne jó, ha valaki korlátlan ideig vezető maradhatna

Putyin szerint nem lenne jó, ha valaki korlátlan ideig vezető maradhatna