szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jól ismert szituáció előtt áll az amerikai adminisztráció: ismét felbukkant az államcsőd esélye. Előfordulhat, hogy napokon belül be kell zárni az USA közintézményeinek egy részét, mert a kongresszus republikánus többsége nem szavazza meg az október első napjától érvénye lépő új költségvetést, így a kormány csak aktuálisan befolyó bevételeiből tud gazdálkodni.

Megismétlődhet a két évvel ezelőtti "államcsőd" az USA-ban, azaz elfogadott költségvetés hiányában a kormány kénytelen lehet bezárni az állam intézmények egy részét. Újrakezdődik – foglalja össze lakonikusan az amerikai törvényhozás és az Obama-adminisztráció között kialakult patthelyzetet a CNBC. A vita középpontjában a Planned Parenthood családvédelmi központ költségvetése áll. Egy abortuszellenes csoport videója szerint a szervezet részt vett abortusszal elvett magzatok szöveteinek illegális kereskedelmében – írja a Napi.hu. A felvételek szerint a szöveteket orvosi kutatásokban használták fel. A Planned Parenthood tagadja a vádakat, állítása szerint a videót úgy szerkesztették, hogy jelentősen eltorzítsa és félreinterpretálja a tevékenységüket. Tevékenységükben semmi illegális nincs.

Több tucat republikánus kongresszusi képviselő azzal fenyegetőzik, hogy nem szavazza meg a költségvetést, ha nem vágják meg a Planned Parenthood állami támogatását. A törvényhozás költségvetési bizottságának legutóbbi jelentése szerint a szervezet évente 450 millió dollárt kap a büdzséből. Ez töredéke a durván 3,6 ezer milliárdos szövetségi büdzsének. Az ellenzéki republikánus képviselők egy része az ideiglenes megoldás lehetőségeit tervezgeti, miszerint elfogadnának egy törvényt, amely átmenetileg finanszírozná a közigazgatást, kivéve a Planned Parenthoodot.

A hét végén azután John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke rátett egy lapáttal: bejelentette, hogy előrehozza az év végére tervezett lemondását a posztról. A lépést azzal indokolta, hogy ennek köszönhetően elkerülhetik a több hónapos párton belüli utódlási harcot. Így viszont módja van a következő három napban benyújtani egy sor törtvényjavaslatot, amelyek biztosítják a közigazgatás működését.

Ezek a jogszabályok tartalmazni fogják a Planned Parenthood finanszírozását – így van esély arra, hogy a kisebbségi demokraták egy része is támogassa őket. Ugyanakkor Boehner kezdeményezi egy kongresszusi vizsgálóbizottság felállítását a családvédelmi szervezet ügyének áttekintésére.

Mindeközben elfogadott költségvetés hiányában a pénzügyminisztérium napokon belül, a 2014/2015-ös költségvetési év végén kifut a rendelkezésére bocsátott forrásokból, és a kormány elkezdheti bezárni intézményei egy részét: a szolgáltatásokat felfüggesztik, az alkalmazottakat kényszerszabadságra küldik.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Gulyás Gergely a Demeter-publicisztikáról: Higgadtságra lenne szükség

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából

Eltűnhet a Passat szedán a VW kínálatából