szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok elsősorban a váratlan kiadásokra tesznek félre, de sokan spórolnak a nyugdíjas évekre is. Ha megtakarításról van szó, a többségnek a befektetett tőke biztonsága a legfontosabb szempont, aminek érdekében a magasabb hozam lehetőségéről is hajlandóak lemondani. Továbbra is sokan tartják megtakarított pénzüket folyószámlán és bankbetétben. A legfontosabb szempont, hogy biztonságban legyen a pénz.

A megkérdezettek közel háromnegyede rendelkezik megtakarítással, közel 40 százalékuk félmillió forintnál többel – derült ki a CIB Bank és a GfK friss, országos, reprezentatív kutatásából, amely a megtakarítási szokásokat vizsgálta. A felmérés szerint a válaszadók 28 százalékának nincs tartaléka, míg további 15 százaléknak százezer forintnál kevesebb a félretett pénze.

Pénzük jelentős részét őrzik az emberek lekötetlenül a folyószámlán (20 százalék), illetve bankbetétben (17 százalék) és készpénzben (15 százalék), míg minden harmadik válaszadó rendelkezik életbiztosítással, és közel ötödüknek van önkéntes nyugdíjpénztári szerződése, illetve lakás-takarékpénztári megtakarítása.

A nagyobb felkészültséget, pénzügyi tájékozottságot igénylő, bonyolultabb megtakarítási formákat kevesebben választják. A megkérdezettek közel 18 százaléka rendelkezik kötvénnyel, részvénnyel, állampapírral vagy befektetési alappal – ezen belül a két utóbbi a legnépszerűbb (8 és 9 százalékos aránnyal), míg részvénybefektetése mindössze öt százaléknak van. Érdekesség, hogy ha nagyobb összeget – 5 millió forintot – kellene elosztaniuk a különböző megtakarítási formák között, jóval többen választanának ezek közül: az állampapírt a válaszadók 30 százaléka jelölte meg, de a részvény (15 százalék), kötvény (11 százalék) és befektetési alap (12 százalék) is népszerűnek bizonyult.

Váratlan kiadásokra gyűjtenek

A megtakarítók 55 százaléka havonta tesz félre, a többség a hó elején különíti el a szükséges összeget. A rendszeres megtakarítást a felmérés szerint az állandó befizetést megkövetelő konstrukciók ösztönzik a leginkább, miközben a bankbetétben és készpénzben félretett összegek inkább akkor gyarapodnak, amikor arra éppen jut valamennyi.

A kutatás szerint a megkérdezettek elsősorban a váratlan kiadásokra szeretnének felkészülni: mintegy kétharmaduk gyűjt erre. Sokan készülnek a nyugdíjas évekre is: a válaszadók fele tesz félre erre a célra, ráadásul a leghosszabb ideig – átalagosan több mint 15 esztendőn át gyűjtenek – és itt a legnagyobb a szükségesnek ítélt összeg is: átlagosan majdnem hatmillió forintot terveznek összegyűjteni. Hasonlóan nagy összeget a lakásvásárlásra tennének csak félre, ám ezt célként alig több mint 20 százalékuk jelölte meg. Az autóvásárlás is ugyanilyen fontos volt, míg az üdülést, nyaralást a válaszadók egyharmada említette megtakarítási célként – értelemszerűen sokkal kisebb megspórolandó összeggel.

A biztonság a legfontosabb

A megtakarítók számára a legfontosabb szempont, hogy pénzük biztonságban legyen, és ahhoz könnyen és gyorsan hozzáférhessenek, ha szükséges. A hozam általában csak harmadik a sorban – főként akkor, ha hosszabb távú célokról van szó. A nyugdíjcélú megtakarítások esetén, vagy amikor a gyermekeknek félretett pénzről van szó, a legfontosabb szempontnak a relatív többség a biztonságot tartja, míg a magas hozam csak negyedük-ötödük számára fontos.

A válaszadók 74 százaléka nyilatkozott úgy: a magasabb hozam lehetőségéről annak érdekében lemondana, hogy a pénzét biztonságban tudja. Négyből csak egy ember vállalna mérsékelt kockázatot, vagyis viselné el tőkéje kisebb, átmeneti csökkenését is a magasabb hozam érdekében. Kockáztató típusnak a felmérés szerint kevesebb, mint két százalék számít.

A válaszadók szerint a különböző típusú pénzügyi intézmények közül leginkább a bankokra jellemző a megbízhatóság, az egyszerű ügyintézés és a magas fokú szakértelem. A bankok esetében a megkérdezettek 59 százaléka szerint segítőkészek az ügyintézők, és közel felük szerint áttekinthetőek, érthetőek az ajánlatok. A megtakarítási lehetőségekkel kapcsolatban a legtöbben (32 százalék) banki szakemberhez fordulnak, de sokan tájékozódnak a pénzintézetek honlapján (30 százalék), illetve pénzügyi témájú cikkekből, blogokból (28 százalék) is. Népszerűek az egyes pénzintézetek ajánlatait összehasonlító oldalak is (26 százalék), de sokan fordulnak a családtagokhoz, barátokhoz (23 százalék), ha tanácsra van szükségük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!