szerző:
MTI

Egyelőre nincs végleges döntés a zónahatárokról és a dugódíjakról sem a főpolgármester szerint. Tarlós azt is elmondta, támogatja Lázár javaslatát, ami szerint leválasztanák Pest megyét Budapestről az uniós támogatások vonatkozásában a pályázatok miatt. Kiderült az is, hogy a Széll Kálmán tér felújításának befejezése három hónapot csúszik és hogy Tarlós közfejlesztési tanács létrehozását javasolja.

Fővárosi közfejlesztési tanács létrehozására vonatkozó javaslatot kíván tenni a kormány számára Tarlós István. A főpolgármester pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Budapest Közfejlesztési Tanácsnak a fejlesztések rangsorolása és összehangolása, valamint a forráskoordináció lenne a fő feladata. Elmondta azt is, hogy az európai uniós és a központi költségvetési források bevonása és összehangolása érdekében tervszerződést kötnének a kormánnyal. A testület a Podmaniczky Frigyes által egykor létrehozott közmunkák tanácsának mintájára alakulna meg. 

Tarlós István emlékeztetett arra, a kormány és a főváros között 2013 óta van egy megállapodás, amelyben a felek vállalták, hogy a nagy fővárosi fejlesztéseit közösen készítik elő és dolgozzák ki. Ennek szellemében a kormány átvállalta az adósságállományt, így a főváros hitelképessége helyreállt - jegyezte meg. A főpolgármester hangsúlyozta: Budapest a legfelkészültebb kedvezményezett ma Magyarországon.

Tarlós István közölte, Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnokkal benyújtanak majd egy javaslatot, amely azt célozza, hogy a főváros hozzon létre egy közbeszerzéseket lebonyolító céget 2016 elején. Ez a cég a fővárosi önkormányzat közbeszerzéseinek teljes lebonyolítását végezné. Bizonyos összeghatár feletti fejlesztések esetében a fővárosi cégeknek egyeztetési kötelességük lenne - mondta.

A fővárosi fejlesztésekről szólva a főpolgármester beszélt arról, hogy Budapesten 416 barnamezős terület van, ebből 88 Budán. Ezek esetében több mint száz projektről lehet beszélni. A fővárosnak 36 kidolgozott közlekedésfejlesztési projektje van - jegyezte meg.

A Széll Kálmán tér felújítása kapcsán elmondta, hogy a közbeszerzés elhúzódása várhatóan három hónapos csúszást okoz a befejezésben. Megjegyezte, lesz Budapesten Moszkva tér, de még nem dőlt el, hogy hol. A kérdés Moszkva főpolgármesterének látogatása során dőlhet el.

Tarlós István kitért arra, támogatja Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek az elképzelését, hogy esetleg Pest megyét leválasztanák Budapestről az uniós támogatások vonatkozásában a pályázatok miatt.

Azzal kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, felbontja a szerződést a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahir Cityposter Kft.-vel, arról beszélt: a pályázatot 2004-ben írták ki, az említett - a főváros számára hátrányos - szerződést szövegszerű tartalmáról 2006 márciusában döntöttek. Elmondta, a döntéshez minősített többségre, 34 szavazatra volt szükség. A szerződést 44 szavazattal fogadta el akkor a Fővárosi Közgyűlés, ebből 37 szocialista, illetve szabad demokrata voks volt. Erre azt mondani, hogy a Fidesz erőltette át a szerződést szocialista-szabad demokrata támogatással, az enyhén szólva nem fedi a valóságot - tette hozzá. Tarlós István elmondta, egy új pályázat keretében meghirdetik majd ugyanezt a típusú tevékenységet.

Kocsis Máté szólt arról, gondolkodnak azon, hogy olyan szabályozást dolgoznak ki, amely egységes és rendezett fővárosi reklámfelületeket biztosítana. Kijelentette: a főváros szerződésbontásról szóló döntése mögött egyszerű szerződés-felülvizsgálati ellenőrzési folyamat áll.

Tarlós István a dugódíj kapcsán arról beszélt, hogy ha azt nem vezetnék be, akkor az Európai Unió jó pár milliárdot visszavenne. Egyelőre nincs végleges döntés a zónahatárokról és a díjakról sem. Közölte, a kormány még nem válaszolt az ezzel és a BKV finanszírozásával kapcsolatos fővárosi megkeresésre. Tarlós István szerint várhatóan októberben lesz döntés.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Tizenkét rab lábát mosta meg Ferenc pápa

Orbán tovább nyit Kelet felé

Orbán tovább nyit Kelet felé

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Két hét múlva érkezik Budapestre Matteo Salvini

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

„Egyetlen bolygónk van. Fontos lenne, hogy gondját viseljük”

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd

Tudja, mennyibe kerül a műhús? Talán meglepődik majd