szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mit csinál a visual merchandiser? Bemutatunk néhány fellengzősen hangzó pozíciót, ami jól mutat a névjegykártyán, de egyébként egészen hétköznapi foglalkozást takar.

Az utóbbi években elég snassz lett, ha valaki „csak” azt mondhatta magáról, hogy ő egy recepciós, akinek a munkakörébe beletartozik a telefonok kezelése, a levelek átvétele és az irodaház adminisztrációs teendőinek végzése. Mennyive jobban hangzik, ha kinevezzük őt office managernek?

Alább bemutatunk hat ehhez hasonló esetet, de ha tud ezeknél is jobbat ebben a műfajban, akkor kérjük ossza meg velünk e-mailben, levelét az [email protected] címre küldheti.

 1. Executive assistant

A cégvezérek ügyes-bajos dolgait intézi, régebbi nevén ő a titkár(nő). Persze a feladatköre az évek során jelentősen kibővült, általában felsőfokú végzettséghez és idegen nyelvtudáshoz kötik, ezért a modern elnevezés nem teljesen indokolatlan. Sok cég azonban még ma is a földön jár, amikor ilyen munkaerőre van szüksége, és továbbra is titkár(nő)nek nevezi azt, akit a posztra keres.

A visual merchandiser munkájának eredménye.
©

2. Office assistant

Fogadja a vendégeket, felveszi a telefonokat, elintézi, ha az irodaházban termet kell foglalni a „meetingekhez”, ő csatornázza be az irodai felszereléseket, amelyek beérkeznek, viszi a bejövő és a kimenő postázási ügyeket. Kitalálhatták, hogy oldschool nevén ő a recepciós.

3. (Key) account manager

Bizonyos szakmák szlengjében ő már csak az „account”, ami nagyon jól hangzik, de valójában ügyfélmenedzsernek is hívhatnánk. Ő az, aki az adott cégnél az ügyfelekkel (jellemzően más vállalatokkal) tartja a kapcsolatot. Ha pedig „key account”, akkor a kulcsfontosságú, neki dedikált cégekkel áll kapcsolatban.

4. Facility manager vagy facility service coordinator

A telephely infrastruktúrájával kapcsolatos valamennyi műszaki üzemeltetési és karbantartási feladatot ő látja el, korábban egyszerűen gondnoknak vagy karbantartónak hívták, újabban azonban már ő is menedzser lett.

5. Visual merchandiser

Neki ügyesnek, kreatívnak kell lennie, jó kézügyességgel és állóképességgel kell rendelkeznie. Feladata az üzletek belső tereinek dekorálása, figurákkal, próbababákkal, ártáblákkal és hasonló kellékekkel foglalatoskodik. Vagyis ő a kirakatrendező, kissé kibővített feladatkörrel.

6. Copywriter

Szabad fordításban: ő az, aki írja a copy-t. Vagyis olyan kreatív marketing anyagokat készít (főleg a szöveges részeket, de mást is), amelyek a termék eladását segítik. Ő okoskodja ki például a megrendelőknek a reklámszövegeket is, vagyis ő a kreatív szövegíró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

„Abból nem indulhatok ki, hogy a magyar kormányfő bukásához szeretnék hozzájárulni átütő erejű drámával”

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Robottal ütjük a nyomukat: hogyan is jártak az ősemberek?

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Trump kegyelmet adott a volt nemzetbiztonsági tanácsadójának