szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnökség szerint az Európai Unió nem ad természetes személyeknek vissza nem térítendő támogatást magáningatlanjaik korszerűsítésére. Ha mégis volna lehetőség a támogatásra, Magyarország számára akkor sem áll rendelkezésre elegendő forrás az országban található 4 millió háztartás mindegyikének megsegítésére.

Az Európai Unió (EU) nem ad természetes személyeknek vissza nem térítendő támogatást magáningatlanjaik korszerűsítésére – közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel. A Miniszterelnökség közleményében a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) uniós forrásra hivatkozó, csütörtökön megjelent tájékoztatására reagált, amely szerint nincs olyan európai uniós jogszabály, amely tiltaná a magyar otthonok rezsicsökkentő felújításának vissza nem térítendő forrásokból való támogatását.

A Miniszterelnökség szerint az európai uniós támogatások keretrendszerét meghatározó rendelet egyértelműen meghatározza: természetes személy csak az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és az Európai Tengerügyi és Halászati Alap forrásai tekintetében lehet kedvezményezett. Energiahatékonysági korszerűsítést ezekből az alapokból finanszírozni nem lehet – szögezik le a közleményben.

Ha mégis volna lehetőség a támogatásra, Magyarország számára akkor sem áll rendelkezésre elegendő forrás az országban található 4 millió háztartás mindegyikének megsegítésére, a háztartások közötti rangsorolással pedig igazságos, mindenki számára elfogadható elosztási rendszert nem lehet kialakítani, hiszen a szociális helyzet mellett egyéb szempontokat, így például az adott ingatlanok paramétereit is figyelembe kell venni – fejtik ki.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a kormány ezért az EU előírásainak betartása és a rendelkezésre álló források hatékonyságának maximalizálása érdekében két célt valósít meg a támogatások odaítéléskor: segíti a magántulajdonosokat ingatlanjaik korszerűsítésében, és felújítja a közösségi használatú ingatlanokat.

Tisztán vissza nem térítendő támogatásokra a közösségi intézmények, így például az óvodák, iskolák, illetve más szociális, oktatási vagy egyéb közösségi használatú intézmények pályázhatnak – emlékeztet közleményében a Miniszterelnökség. A magánszemélyeknek ingatlanjaik korszerűsítésére ugyanakkor a kormány egy államilag támogatott konstrukciót biztosít, amelyben a beruházás egyharmadát az önerő, a második egyharmadot nullaszázalékos kamatú visszatérítendő támogatás, a harmadik egyharmadot az állam által támogatott, lényegében szintén nullaszázalékos kamatú hitel jelenti – teszik hozzá.

A közleményben kiemelik: a kormány elkötelezett a lakossági energiahatékonysági felújítások mellett, a háztartások energiaköltségeinek mérséklése érdekében eddig is igen jelentős lépéseket tett: elindította a csaknem 15 milliárd forint keretösszegű otthon melege programot, amelynek köszönhetően több mint 85 ezer magyar háztartás energiahatékonysága javult. Elvitathatatlanok a rezsicsökkentés azonnali és kézzelfogható eredményei is, az összes fogyasztói megtakarítás meghaladja a 373 milliárd forintot – közölték.

A Mehi csütörtöki közleménye szerint Walter Deffaa, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetője a Mehi kérdésére írásban is egyértelművé tette: a Brüsszel által idén februárban elfogadott Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) tartalmazza és elhatárolja mind a lakossági szektor, mind a középületek energiahatékonysági felújítására vonatkozó vissza nem térítendő beruházási támogatásokat. A kormány álláspontját is tükröző operatív program szerint a magyar lakások energiahatékonysági felújítása két forrás kombinálásával történik: a KEOP finanszírozza a vissza nem térítendő részt, amelyet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!