szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Növény-egészségügyi zárlatot rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Nógrád megyei Szécsényben a burgonya baktériumos gyűrűs rothadása miatt. A fertőzött krumplit megsemmisítik.

Nógrád megyében korábban már elrendeltek zárlatot a fertőzés miatt, ennek ellenére 2015-ben a fertőzött termőhelyeken végzett utóellenőrzéseken a két szécsényi termelőnél vett mintákban a laboratórium ismét kimutatta a kórokozó jelentétét.

A megyei kormányhivatal a fertőzöttségre utaló előzetes eredmények birtokában azonnal elrendelte a forgalomba hozatali, szállítási és felhasználási tilalmat. A megerősített eredmények alapján már megkezdték a fertőzöttnek nyilvánított táblákon termett burgonya megsemmisítése. Az idei fertőzés az előző évben elrendelt növény-egészségügyi zárlat kiterjesztését vonja maga után.

Fontos, hogy senki ne ültessen növény-egészségügyi szempontból ellenőrizetlen burgonyát – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A burgonya baktériumos gyűrűs rothadása világszerte előforduló betegség, védekezni nem lehet ellene, ezért elterjedése nagy kárt okozhat a burgonyatermesztésben.

Magyarországon először 2004-ben Baranya megyében fordult elő a fertőzés. Akkor az állomány megsemmisítésével sikerült felszámolni a betegséget. A kórokozó jelenlétének felderítésére a növényvédelmi hatóság az ország egész területén folyamatosan végzi azellenőrzéseket – jelezte a Nébih.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

El kell halasztani a szegedi tram-train nagysebességű futáspróbáit

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?

Hogyan jöttek létre az univerzum legnehezebb anyagai?