szerző:
MTA
Tetszett a cikk?

Budapest osztályzati kilátását is pozitívra javította a Moody's: a cég várakozása szerint folytatódik a magyar gazdaság aránylag jó ütemű növekedése, és ez a központi kormányzati átutalások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat a fővárosi bevételekre.

A magyar államadós-osztályzathoz hasonlóan a Budapestre külön megállapított adósbesorolás kilátását is stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította hétfőn a Moody's pénzügyi szolgáltató csoport európai regionális és városi önkormányzatokra szakosodott hitelminősítő részlege, a Moody's Public Sector Europe (MPSE).

A hétfőn késő este Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szub-szuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta.

A Moody's globális hitelminősítési szolgálata, a Moody's Investors Service a "Ba1" szintű – a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó – magyar szuverén adósbesorolás kilátásának pozitívra javítását péntek este jelentette be. Ezt követte a Budapestre érvényben tartott, ugyancsak "Ba1" osztályzat kilátásának hétfői javítása az MPSE-részleg által. A cég egyben megerősítette a magyar főváros adósbesorolását.

©

Az MPSE kiemelte, hogy a lépés – ugyanúgy, mint a magyar szuverén adósbesorolás kilátásának javítása – a magyarországi működési környezet javulását tükrözi.

A budapesti osztályzati kilátás javításában emellett tényező volt az is, hogy a Moody's véleménye szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar helyi önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

A cég várakozása szerint folytatódik a magyar gazdaság aránylag jó ütemű növekedése, és ez a központi kormányzati átutalások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat a fővárosi bevételekre.

A budapesti osztályzati kilátás javításának indokai között van emellett a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik.

Budapest besorolását alátámasztja a csaknem zéró nettó közvetlen és közvetett adósság is, ami az önkormányzati pénzügyek konszolidációját célzó kormányzati lépések eredménye – áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint emellett a besorolás tükrözi Budapest erőteljes likviditási pozícióját és költségvetési gyakorlatát is.

A Moody's hangsúlyozza: ha javul a szuverén magyar adósosztályzat, az felhajtóerőt gyakorolhat a főváros adósbesorolására is. Lefelé ható minősítési nyomást eredményezhet ugyanakkor a magyar államadós-besorolás rontása, vagy az, ha érdemben romlana Budapest működési és pénzügyi teljesítménye.

A Moody's a magyar szuverén adósbesorolás kilátásának pénteken bejelentett javítását elsősorban azzal indokolta, hogy jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a magyar kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét arra, hogy az államháztartási hiányt a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa.

A Moody's várakozása szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta – amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött – az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken. A cég azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja a GDP 1 százalékát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Olyat is számon kérnek majd a történelem érettségin, ami nincs a kerettantervben sem

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Film készül a titokban megkeresztelt és elrabolt zsidó gyermekről

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó