szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody's péntek este. Ez még nem felminősítés, Magyarország maradt bóvli, de közelebb kerültünk a lehetséges felminősítéshez.

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a Ba1 szintű magyar államadós-osztályzat kilátását pénteken a Moody's Investors Service.

A hitelminősítő szerint javulnak a magyar gazdaság kilátásai, miután a felhalmozódott devizaalapú kinnlevőségek problémájának megoldásával jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége.

A mostani lépéstől függetlenül Magyarország bóvli maradt, de a magyar szuverén osztályzati kilátás így már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis szintén pozitív kilátással tartja érvényben a magyar államadós-besorolást.

A hvg.hu korábban azt írta, a kormány már nagyon várja, hogy az ország kikerüljön a bóvli kategóriából – ennek a fideszesek nagy politikai hozadékot tulajdonítanak. Varga Mihály nyáron azt mondta, hogy már igazán kijárna Magyarországnak egy kedvező lépés a nemzetközi hitelminősítőktől.

Persze már évek óta ez megy a kormánypártban, nagyjából 2011-2012 óta, amikor a nemzetközi hitelminősítők egymás után befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába vágták az ország adósbesorolását.

©

A három nagy hitelminősítő, a Moody's, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Az S&P és a Fitch módszertanában ez BB plusz, a Moody's osztályzati gyakorlatában Ba1 szintű minősítést jelent.

A magyar adósbesorolásokat legutóbb a Standard & Poor's vizsgálta felül szeptember 18-án, de Magyarország akkor is bóvli maradt, sőt, még piros pontot sem kapott. A cég ugyanis csak megerősítette, de nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek BB plusz/B szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

A Standard & Poor's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország már nem szerepel. A Moody's után legközelebb majd november 20-án, vagyis két hét múlva a Fitch Ratings vizsgálja a magyar adósbesorolásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem várt szőrös dísz bukkant fel egy ausztrál család karácsonyfáján

Nem várt szőrös dísz bukkant fel egy ausztrál család karácsonyfáján

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat

Mémesedik a rejtélyes fémoszlop, mutatjuk a legjobbakat