szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyár kapacitásnövelés mellett újabb megoldásokkal is próbálkozik, még ha ez extra szállítási költséget is jelent. Játékipari óriássá építették fel a Legót, mégis nehézkes kielégíteni a karácsonykor megélénkülő igényeket, a kisebb boltok megszenvedhetik a hiányt.

Mint korábban beszámoltunk róla, bizonyos építőelemekből hiány mutatkozik a Lego gyáraiban, ugyanis gyorsabban fogynak a játékok, mintsem a gyár érdemben fel tudjon készülni a karácsonyi rohamra, ami jellemzően az éves vásárlások 60 százalékát hozza pár hét alatt. Az idei legnagyobb sikert a Csillagok háborújának legújabb epizódjától várják, pontosabban a filmhez készült figuráiktól és építőelemeiktől.

Csak a dániai gyárukban 72 millió játékelemet gyártanak egy nap alatt, valamint fokozták a nyíregyházi gyár kapacitását is, de ez is kevés lehet az európai piacon – a Lego kommunikációja szerint az amerikai piacot teljesen el tudják majd látni Mexikóból. A gyár annak ellenére küzd ellátási nehézségekkel, hogy tavaly 2 milliárd dán koronát fordított a kapacitásnövelésre, gyakorlatilag háromszorosára emelték a korábbi összeget, de problémák voltak 2010 és 2012 karácsonyán is. A furcsa helyzetet az is eredményezi, hogy a gyár nem minden piacra dobott doboza kelendő, így rengeteg felesleges elem áll a cég raktáraiban világszerte – ezek számát igyekeznek csökkenteni. Az eladatlan játékok azonban nem fogták vissza a céget, hogy világelsővé váljon és megelőzze a Barbie-t gyártó Mattelt.

A legnagyobb probléma a festett játékfejek hiánya, pontosabban azok dekorálása. Ennek megoldására a cég némileg átszervezte a gyárak közötti munkamegosztást, így a magyarországi üzemben, valamint Csehországan, de Mexikóban is, azaz mostantól Nyíregyházán is festik a speciális játékfejeket. A Wall Street Journal a cég gazdasági vezetőjét, John Goodwint idézi, aki szerint úgy tekintenek a mostani helyzetre, hogy rugalmasabbá tehetik az ellátórendszerüket és minimalizálják a gyárak veszteségeit.

A hiány jellemzően a kisebb játékboltokban mutatkozhat meg, akik a rendeléseiket sokkal közelebb helyezik az ünnepekhez, így lemaradhatnak több termékről is. "Ez egy pozitív probléma a Lego számára, de hatalmas a kiskereskedelemnek" – mondta Hanne Gundorff, a játékgyár vezetőségi tagja.

A cég új telephelyeket is nyitni kíván a jövőben – így Kínában is –, hogy azokon a területeken legyenek az új üzemeik, ahol a legnagyobb igény mutatkozik a színes építőjáték iránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!