szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A terv meglehetősen ambiciózus, de a cél és az indok nyilvánvaló és logikus: csökkenteni kell a költségeket a villamosenergia-szektorban, és növelni kell a hozzáférést. Mindezekhez pedig Bangladesben egy több mint 3000 megawattos megújuló energiás kapacitásbővülésen át vezet az út.

A bangladesi kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy 2021-re összesen 3168 MW-nyi plusz teljesítménykapacitást illeszt be a meglévő rendszerébe. Ez a kapacitásnövekmény másfélszerese a jelenleg Magyarországon működő Paksi Atomerőműnek, és mintegy 700 megawattal több, mint amennyire – ha megépül – a Paks II. erőmű két orosz blokkja képes lehet.

A grandiózus bangladesi energiaprojektben, a több mint 3 GW kapacitásbővítésben a központi szerepet a nap- és szélenergia-technológiák kapják, a kormány kijelentette: 1740 MW napenergiát és 1370 MW szélenergia-kapacitást akar látni az országos rendszerben. A többi technológia (a biomassza-alapú energiatermelési technológiák, illetve a mini-vízierőműves termelés) ehhez képest marginális szerepet kap a világ egyik legsűrűbben lakott és legnépesebb országában.

Minél több forog, annál kevesebb és olcsóbb lesz az áram - Bangladesben is
©

Csak viszonyítási pontként: hazánkban jelenleg 329 MW szélenergia-kapacitás termel, és 30 MW alatt van az erőművinek egyáltalán nevezhető napenergia-termelési potenciálunk is. A 144 ezer négyzetkilométeres alapterületű Banglades tehát ehhez képest pusztán 5 éves (!) építési céldátummal a mostani magyarországi szint közel százszorosát vállalta be megújulóenergiás-erőmű építésből.

Sőt, a 157 millió lakosú országban mostantól a mennyiség mellett a minőségi paraméterek is nyilvánvalóak: a kormány célként jelölte meg azt is, hogy mostantól az áramimport 5 százaléka (2021-től pedig legalább a tizede) megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiából kell, hogy származzon. Ez utóbbinak komoly piacszabályozó feladata is van, mivel Banglades energiafüggősége e téren hasonló ahhoz, ahogy mi függünk az orosz gáztól.

Az ázsiai ország jelenleg masszív áramimportra szorul, mivel a villamosenergia-igény nagyobb, mint a termelőkapacitás – és az árambehozatal zöme a szomszédos Indiából származik. A helyzet enyhítése érdekében a bangladesi kormány a most bejelentett programtól függetlenül arról tárgyal Bhutánnal, hogy onnan vízenergiából nyert áramot importáljon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

Olaszországban kapcsolták le egy tavalyi budapesti emberrablás utolsó gyanúsítottját

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Élete végéig fegyházba kerülhet a férfi, aki megölt két villanyszerelőt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt

Az óvodásoknak is koronavírus-tesztelést kínál a pestszentlőrinci önkormányzat a nyitás előtt