szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Melyik bank a legolcsóbb, ha nagy összegű készpénzfelvételről van szó? Nem véletlen, hogy sokakat foglalkoztat a kérdés, hiszen 13 bankból 10 esetében határ a csillagos ég. Tízmillió forint felvételének díja 150 ezer forint, de meg lehe úsznid akár 50 ezerből is. A Bankmonitor mutatja, hogy jelenleg mire lehet számítani, ha pénztári készpénzfelvételről van szó

„Lakáseladás árát átutalással fizeti a vevő, ennek összegét készpénzben szeretném felvenni. Hol tudom ezt díjmentesen vagy legkevesebb díjért megtenni, annak mennyi a számlanyitási díja?” A Bankmonitor megvizsgálta, hogy nagy összegű készpénz felvételekor melyik banknál jár a legjobban a számlatulajdonos.

A kérdés megválaszolásához a legfontosabb annak tisztázása, hogy pontosan mekkora összegről beszélünk. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy 10 vagy éppen 100 millió forint felvételéről van szó. Utóbbi esetben feltétlenül olyan bankra, illetve bankszámlára van szükség, ahol a pénztári készpénzfelvétel díja egy előre meghatározott maximumhoz kötött. Azaz egy bizonyos értékhatártól már nem emelkedik a készpénzfelvétel után felszámított díj. Nos, jelenleg tizenhárom bankból mindössze háromnál van ez így, ha a széles körben elérhető számlacsomagokat vizsgáljuk. Az UniCredit Banknál 3,5 millió, a CIB Banknál 10,5 millió, a Budapest Banknál pedig 15 millió forinttól fix díjassá válik a bankfióki pénztárból történő készpénzfelvétel.

A 100 millió forintos példánál maradva a fenti mezőny abszolút győztese az UniCredit Bank a maga 50 ezres maximum díjával. Ezt követi a Budapest Bank, valamint a CIB Bank, náluk azonban már jóval magasabb, 99 900, illetve 112 339 forint költséggel. A nagy átlagot persze nem az ilyen összegű készpénzfelvételek képviselik.

A bankszámla kalkulátor segítségével könnyen ellenőrizheti, hogy a fentiek közül számára melyik a leginkább megfelelő.

Sokkal gyakoribb eset, hogy a vételár bizonyos részét kell készpénzben kifizetni az eladónak. Ilyenkor pedig a vevők azok, akik a lehető legjobb megoldást keresik. Így már rögtön érhető is az igyekezet. Már 5 millió forintbankfióki pénztárból történő felvételénél is 35 ezer forint különbség van a legjobb és a legrosszabb lehetőség között. Nem beszélve arról, ha a felveendő összeg magasabb, a különbség is nő: ahogy azt láttuk, 10 milliónál 100 ezer forintos különbségnél járunk.

Az élmezőnyben nincsenek nagy különbségek. A dobogó mindhárom helyezettjénél 40 ezer forint ellenében hozzájuthatunk a kívánt 5 millióhoz. Az Erste Banknál viszont érdemes ügyelni arra, hogy nem minden számlacsomagnál azonos a pénztári készpénzfelvétel díja. Hasonló a helyzet a Raiffeisennél, valamint az OTP Banknál.

Összegezve elmondható, hogy a vizsgált országos lefedettségű bankok 50 számlacsomagja fényében nagyságrendileg 6,7 millió Ft-tól már nincsenek további izgalmak. Ettől az értékhatártól ugyanis jelenleg senki sem rúg labdába az UniCredit Bank mellett.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

Újoncok megalázása és népirtás után puccsal jutott hatalomra a mianmari tábornok

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél