Rácz Tibor
Rácz Tibor

Orbán Viktor jó barátjához, a felcsúti polgármesterhez köthető mezőgazgasági cég egyedül licitálva szerzett bő 100 millió forintért egy szántót a hétfőn indult Fejér megyei földpályázatokon. Orbán Viktor feleségének felcsúti földjeit is művelő másik család is megvett egy másik területet. De volt egy meglepetés is.

Hétfőn, november 23-án elkezdődtek a földárverések Fejér megyében, ott, ahol hatalmas területeket bérel Orbán Viktor jó barátja, a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége is. De nem csak emiatt volt érdemes végigülni az első napot.

Valaminek a kellős közepén van az a föld

Majdnem a kikiáltási ár duplájáért, 5,1 millió forintért vette meg hétfőn Viszló Levente az állami földárverésen azt a 6,3 hektáros legelőt, amit az állami Nemzeti Földalap egyébként 2,6 millió forintért hirdetett meg. Amikor már senki szeme nem tudott volna tovább kerekedni a Türr István Képző és Kutató Intézet székesfehérvári épületének termében, koppant a kalapács.

Ötmillió forint lehetett a felső határ a másik licitálónak, amit ugyan még ötvenezerrel hajlandó lett volna túllépni, százezerrel viszont már nem. Gyorsan összepakolt az alulmaradt licitáló, és távozott a teremből. A futtában kapott kérdésre, hogy miért volt számára, illetve, megbízója, a csákvári Dubánné Gáspár Viktória számára ennyire fontos ez az alig több mint hathektáros, szintén csákvári legelő, csak annyit mondott: „Semmi köze hozzá!”

©

A licit győztese, Viszló Levente teli szájjal vigyorogva hagyta el az épületet, úgy, mint ha nem is az imént vettek volna ki majdnem kétszer annyi pénzt a zsebéből, mint amennyi pénzért az eredetileg a földterület meghirdették. A kérdésre, hogy esetleg talán amiatt nem érdekelte, mennyibe kerül a 6,3 hektáros legelő, mert valami titkos aranylelőhely van alatta, csak annyit mondott jókedvűen, hogy „ez legelő pont valaminek a közepén van”. Mást azonban nem akart mondani, csak azt, most nem szívesen nyilatkozna.

Ellenfele, a hétfői földárverés délután tartott licitjén alulmaradt hölgy egyébként ügyvéd, információink szerint a munkaadója pedig a Csákvári Mezőgazdasági Zrt., ahogy ugyanúgy ennél a cégnél dolgozik a magánszemély, Dubánné is, akinek a képviseletében eljárt.

A Csákvári Mezőgazdasági Zrt.-ről Ángyán József, egykori vidékfejlesztési államtitkár 2013-as földhaszonbérleti pályázatokról tanulmányában írta, hogy vezetői, illetve azok családtagjai összesen 1840 hektárnyi, Fejér megyében található földterület, szántók, legelők földhaszonbérletét nyerték el.  Ez az összes Fejér megyei terület több mint negyede volt. Még Mészáros Lőrincet és a hozzá kapcsolódód rokoni, és baráti szálakkal fűződő pályázókat is sikerült lenyomniuk.

Tudomásunk szerint akkoriban, vagyis 2013-ban vesztette el a Viszló Levente által vezetett Pro Vértes Nonprofit Zrt. is a legelőinek nagy részét – a legelők nagy része az egykori csákvári repülőtér helyén terült el –, vele együtt azt a 6,3 hektárosat is, amelyet hétfőn Viszló a családi gazdasága számára visszavásárolt.

Egy sikerült, egy nem

Az Orbán Viktor feleségének felcsúti földjeit is művelő Flier család is megvett egy eddig általuk bérelt földet. A Népszabadság ír róla, hogy Flier Tamás licitált, és – egyedüli indulóként – nyert is, 12,5 hektáros, óbaroki szántó tulajdonjogát szerezte meg, pedig 2012-ben húsz évre bérleti jogot nyert erre a földre. A lap beszámolója szerint 14,4 millió forintot fizet Flier.

Sikertelen volt azonban egy másik árverés, amelyen Flier Péter haszonbérletében lévő, 42,3 hektáros birtokát hirdették meg, 68,15 millió forintos kikiáltási áron, ám mivel senki sem licitált, az árverés érvénytelen volt. A területet valószínűleg majd tavasszal újra meghirdetik, hátha addigra nagyobb lesz az érdeklődés.

A Flier család sem ismeretlen már a közvélemény előtt azért sem, mert a korábban a vidékfejlesztési minisztériumban dolgozó Nikolett idén júliusban többek között a Porsche Hungária vezérével, Eppel Jánossal alapított tanácsadó céget, férjével pedig tíz trafikot is kapott 2013-ban.

Nikolett édesapja a felcsúti vállalkozó és polgármester Mészáros Lőrinc barátja, annak idején együtt rúgták a bőrt, ami a mostani rendszerben Magyarországon, úgy fest, nem egy utolsó szempont, pláne, hogy Flier János még Orbán Viktorral is együtt játszott a Felcsútban. Flier János rokonságával (Tamás, Péter, Nikolett) együtt 362 hektár fölhaszonbérletét nyerte el pár éve. (Flier szarvasmarhatelepét, amelyet 430 millió forintos állami támogatásból épített, maga Orbán Viktor miniszterelnök adta át.)

Mészáros Lőrinchez köthető cég is vett egy szántót

Mészáros Lőrinc
©

Mészáros Lőrincék is ringbe szálltak. A Népszabadság azt írja, hogy a hozzá köthető Búzakalász Mezőgazdasági Kft. megbízásából egy ügyvéd licitált egyedül és nyerte meg a 66,1 hektáros, szintén óbaroki szántót, a 104,3 millió forintos kikiáltási árért. Eddig ezt a területet bérelte a Búzakalász.

A Felcsút körüli, illetve Fejér megyei földek árverése kedden is folytatódik, és decemberben is lehet licitálni. Várhatóan sokkal nagyobb lesz majd a pörgés a Türr István Képző és Kutató Intézetében december 15-én, amikor az 1-es árverési bizottság előtt lehet majd licitálni a Búszakalász 66 Mezőgazdasági Zrt. által bérelt több mint 470 hektáros területre. A területenként meghirdetett földek együttes kikiáltási ára nem éri el az egymilliárd forintot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban

Földrengésjelző is lesz a Xiaomi új okostelefonjaiban

Letartóztattak egy dúsgazdag üzletembert a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Letartóztattak egy dúsgazdag üzletembert a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében

Mészáros Lőrinc a testvérét is bevonta egy 9 milliárdos munkába

Mészáros Lőrinc a testvérét is bevonta egy 9 milliárdos munkába

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Európai sikert ért el egy magyar borászat

Európai sikert ért el egy magyar borászat

Megtaláltuk a kormány egyik legsunyibb csalárdságát

Megtaláltuk a kormány egyik legsunyibb csalárdságát