szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz letesz a természetvédelmi területek Földalapba helyezéséről.

A kormánypártok fél éves gondolkodás után a jelek szerint beletörődnek az Alkotmánybíróság június 1-i döntésébe, a törvényalkotási bizottság csütörtökön benyújtott javaslata szerint ugyanis törlik az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvénymódosító csomagból az alaptörvény-ellenesnek minősített részeket.

Az április 28-án elfogadott jogszabályt, amely a nemzeti parkoktól a Földalapkezelőnek adta volna a természetvédelmi területeket, azaz 600 000 hektárból összesen mintegy 450 000 hektár földbérleti jogának kijelölését, Áder János köztársasági elnök küldte felülvizsgálatra. Erre az ellenzék is kérte, amely szerint a nemzeti parkok hatáskörének csökkenése veszélyeztetné a természetvédelmi területek fennmaradását.

Az alkotmánybírák megállapították, hogy a ki nem hirdetett jogszabályt alkotmánysértő módon fogadták el, mert a minősített többséghez kötött részeket egyszerű többséggel szavazták meg, miután a kétharmados pontokat a Ház elutasította. Tartalmilag pedig azt tartották alaptörvény-ellenesnek, hogy ha a természetvédelmi területeket átadnák a földalapnak, akkor csökkenne a védettség szintje.

Ha az országgyűlés kedden valóban törli az Ab által elvetett pontokat, a törvényben csak a következő részek maradnak benne: a korábban magántulajdonba került védett területeket ez év vége helyett 2018 végéig kell kisajátítani, a Nemzeti Földalapba tartozó földre vonatkozó haszonbérleti szerződésekből törlik a haszonbérlők előhaszonbérleti jogát, és némileg változik a Birtokpolitikai Tanács hatásköre.

Az eddigi tilalmat feloldva lehetővé teszik, hogy a megyei közgyűlések tagjai részt vehessenek az említett tanácsban és a Földalap ellenőrző bizottságában, továbbá szabályozzák a közfoglalkoztatási törvény alapján létrehozott szociális szövetkezetek kedvezményes földhöz juttatását. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!