szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új paksi atomerőmű építésének megkezdéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyezési eljárás felfüggesztését kéri a Greenpeace. Arra hivatkoznak, hogy annyi eljárás van folyamatban Paks II. miatt Magyarország, illetve a kormány döntései ellen, hogy az illetékes hivatalnak érdemesebb volna a projektet nem még nagyobb bajba kevernie.

A Greenpeace Magyarország arra kéri a Baranya Megyei Kormányhivatalt, hogy függessze fel a paksi bővítés környezetvédelmi engedélyezését. A kedden kiadott közlemény a kérést azzal indokolja, hogy több olyan vizsgálat is folyamatban van Paks II. ügyében, melyek alapvetően befolyásolhatják az engedélyeztetést.

Ahogyan arról a HVG is beszámolt korábban, az Európai Bizottság három, a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság pedig egy ügyben indított hivatalos vizsgálatot a projekttel kapcsolatosan. A Greenpeace szerint ráadásul az új paksi blokkokról készült hatástanulmány hiányos és homályos, így az alapján nem is bírálható el az engedélykérelem.

A Greenpeace a fukusimai baleset után is megpróbált bevilágítani a képviselők fejébe is...
©

A Greenpeace Magyarország álláspontja az, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok miatt fel kell függeszteni a környezetvédelmi engedélyezési eljárást, mert az engedély megadásáról szóló döntést érdemben befolyásolhatják a vizsgálatok eredményei. Emiatt a Greenpeace a hatósági eljárások szabályairól szóló törvényre hivatkozva indítványozta az engedélyezési eljárás felfüggesztését mindaddig, amíg a vizsgálatok le nem zárulnak.

A döntés elhalasztása szerintük lehetőséget adna a kormánynak arra is, hogy újabb, a paksinál szélesebb körben tartson közmeghallgatásokat, tájékoztassa a lakosságot, és tisztázza a beruházással kapcsolatos kérdéses pontokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!