szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eddig egyetlen földért sem kellett versenyeznie más licitálókkal Mészáros Lőrincnek, majdnem mindenhol egyedüli indulóként a kikiáltási áron nyerte el az állami földeket. Legújabb szerzeménye Etyek mellett fekszik. Számos nagyvállalkozó jól járt az állami földárverésekkel, Csányi Sándor például azért, mert az által bérelt területeket nem szervezték kalapács alá, így zavartalanul műveltetheti tovább agrárcégeivel.

Fejér megyében nagyjából minden második állami földre akadt csak licitáló, összesen 182 föld felett ütöttek kalapácsot az árveréseken. Ezek többségében is csak egy-egy licitáló akadt, tehát érdemben elmaradt a kormány által beígért verseny az állami földekért, jellemzően az eddigi bérlők indultak egyedül. Mészáros Lőrinc esetében sem akadt senki, aki az általa bérelt földekre ajánlatott tett volna, december 4-ig két kisebb alcsútdobozi földrészletről szóló licitet nyert meg Mészáros lánya, de a család az előző héten újabb földeket szerzett Etyek térségében - írja az Átlátszó. Az etyeki borvidéken összesen 434 hektárt vásárolhat meg Mészáros családja, vagyis neje és testvére összesen 600 millió forintért, ez kimondottan jó árnak számít a borvidéken hektáronként.

©

A Népszabadság korábban megkereste a felcsúti polgármestert egy helyi disznóölésen, ekkor Mészáros azt mondta, hogy a Kajászón és a Válon általuk bérelt tár állami földre nem tesznek ajánlatot, ugyanis 300 hektárban maximalizálták a megszerezhető földeket, azok viszont száz hektárral nagyobbak. Viszont mások sem licitáltak, így minden bizonnyal érvényben marad Mészárosék bérleti szerződései további 16 évig, egészen 2032-ig.

Felcsúton öt földrészletet kínált az állam árverésre, ebből egy talált új gazdára, melyet az Orbán Viktor feleségével közös földet művelő Flier János vásárolt meg a 171 milliós kikiáltási áron - korábban is ő bérelte a 93 hektáros földet. Felcsút és Bicske közötti Óbarokon Mészáros Lőrinc is nyert egy további licitet 104 milliós legmagasabb ajánlattal.

Csányi Sándor is jelentős állami földeket műveltethet meg földbérlőként, akinek mezőgazdasági cégei 25.000 hektár földet bérelnek az államtól. Az Átlátszó emlékeztet, hogy az agrarszektor.hu adatai alapján ez a terület megfelel Budapest V.,VI.,VII.,VIII.,IX. kerületének az összterületének, azonban ezért mindössze 500 millió forintot fizet bérleti díjként a leggazdagabb magyar. A hektáronkénti díj a piaci ár felének-harmadának felel meg, ráadásul az állam a Csányi vállalkozásai által bérlet földeket nem bocsátotta árverésre.

A hasonló mintagazdaságok és állami földterületek műveléséről szóló kormányrendelet erősen ellentmond az érvényben lévő vidékfejlesztési stratégiának, ahol a kiemelt szerepet a helyi kisgazdálkodók kapták, és őket tekintette volna elsődleges partnerének az Orbán-kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Úgy tűnik, mégsem kérelmezték az oroszok a Szputnyik V uniós engedélyezését

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik