szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állam nem jó banktulajdonos, ezért a nemrég megvett kereskedelmi bankokat privatizálni kell majd – mondja Matolcsy György jegybankelnök.

Magyarországon egyedül az állam, a piac és a bankrendszer sem képes elérni azt a növekedési célkitűzést, amire az országnak a következő 25 évben szüksége van, a sikeres gazdaságpolitikai felzárkózáshoz újfajta gondolkodás kell – állítja Matolcsy György a Heti Válasznak adott interjúban.

A következő 3-4 év gazdaságpolitikai és jegybanki gondolkodásának központjában a bankrendszer megújítása áll majd – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Elképzelése szerint a bankrendszer lehet az, amely az államhoz is és a piaci szektorhoz is kapcsolódva gyorsíthatja Magyarországon a modernizációt.

A jegybank jövőképében – egyebek mellett – a bankrendszernek jövedelmezőnek kell lennie, 10-12 százalékos tőkearányos jövedelmezőségi szint lenne kívánatos. Ugyanakkor még csak most sikerült elérni, hogy a bankrendszer több év után először idén lesz szektorszinten nyereséges – jelezte Matolcsy György.

©

Az állam által megvett MKB helyzetével, szanálásával kapcsolatban a jegybank elnöke elmondta: "a közszolgáltatásokban a közösségi tulajdon a fontos. A bankrendszerben azonban nem. A Magyar Nemzeti Bank, amikor szanálási eljárás alá vonta az MKB-t, az első pillanatban világossá tette, hogy – az egyébként már most sikeres – rendbetétel után privatizálni kell a bankot, ahogy a Budapest Bankot is."

Matolcsy György a két, állam által megvett bank ellenére úgy véli, hogy a "a bankrendszer esetében a tartós állami tulajdon nem csak felesleges, de káros is". Azt állítja, hogy ő politikusként, nemzetgazdasági miniszterként sem mondott sosem olyat, hogy az MFB kivételével más állami banknak tartósan helye volna a piacon.

Matolcsy szerint a piacot erős szabályozáson keresztül lehet és kell jó irányba mozdítani, a jegybank ezért is támogatta a bankadó csökkentését – állítja. Ő személyesen most is úgy gondolja, hogy az a bank kapjon nagyobb bankadó-kedvezményt, amelyik vállalja, hogy a hitelezését bővíti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Így csinált ügynöksztorit a Hamletből Bolgár György

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

Radar360: Orbán propagandáját nem veszik be, de Merkellel van egy közös titka

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára