szerző:
hvg.hu

Az állam a statisztikák megváltoztatásával azt a látszatot kelti, hogy a fogyasztás visszaállt a válság előtti szintre. A romák helyzete semmit sem javult, pedig ők a legveszélyeztetettebb réteg a szegények között.

A hiba a módszertanban keresendő – írja a Népszabadság hétfő lapszáma. A napilap szerint a Központi Statisztikai Hivatal több olyan módszertani változtatást eszközölt, amely miatt drasztikus javulást mutatnak a statisztikák, például a szegények számának csökkenésében. Megszüntették a létminimum számítását, mondván nem mutatja jól a szegénység mértékét, pedig a korábbi módszer szerint 2014-ben a lakosság harmada ez alatt élt, az új megfogalmazás szerint ez csak a "szerény megélhetés szintje volt".

Emellett egy új számítási módszert vezetett be a KSH, aminek köszönhetően akár 1,2 millióra is csökkenhet a szegények száma a jelenlegei 3,6 millióról, papíron. Balog Zoltán a közelmúltban félmillióra becsülte a tartósan szegények számát, és két és fél millióra a "klasszikus alsó-középosztályt". Ferge Zsuzsa szociológus ezt követően megjegyezte, hogy ez a két réteg valójában jóval – az egykori – létminimum alatt élnek. Ráadásul a szakadék is nő a leszakadtak és a tisztes megélhetéssel rendelkezők között – tette hozzá a szociológus.

A Tárki adatai szerint a lakosságnak mindössze 25-30 százaléka "él igazán" Európában, vagyis jóval nagyobb a leszakadtak tömege. Hasonló folyamatokat támaszt alá az Eurostat mérés is, miszerint a válság óta pont hogy nőtt, 28,8-ról 31,7 százalékra a szegények és a kirekesztettségben élők aránya, akik számára az állam csak közmunka formájában teremt alternatívát – közpénzből.

Bár a romák száma nincs többségben a szegények között, mégis jóval nagyobb az arányuk, ötszöröse a teljes népességben elfoglalt arányukhoz képest – idézi a lap Ladányi János szociológust. Kitérnek az Országos Roma Önkormányzat szerepére, miszerint a szervezet a belviszályok és a gondatlanul kezelet támogatási program miatt képtelen jelenleg a romák érdemi segítésére, bár főleg kulturális és oktatási önkormányzatról van szó esetükben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!