Molnár Csaba
Molnár Csaba

A két éve, az önkormányzati választások előtt nagy erőkkel beharangozott engedményes tűzifát a vásárlók az idei fűtési szezonban már hiába keresték az állami erdészeteknél. Az olcsóbb fűtőanyag eltűnésének kommunikációjáról mintha megfeledkezett volna a kormányzat – nem úgy, mint a bevezetésről –, az illetékes szaktárcának azonban erre is van magyarázata. Az persze lehet, hogy ezt így is tervezték, de a bevezetéskor még a keret kiterjesztését lengették be.

Felhívtam a gödöllői erdészetet, tűzifavásárlás miatt érdeklődtem náluk. Nagy meglepetésemre közölték a múlt év folyamán a 'rezsicsökkentő' kormányunk megszüntette a nagy médiahátszéllel beharangozott 10 százalékos tűzifa-rezsicsökkentést

 – írta egy olvasónk.

Megkerestünk több állami erdészetet is, amelyeknél megerősítették olvasónk tapasztalatát, mindenhol azt mondták lapunknak, hogy nem lehet rezsicsökkentett tűzifát vásárolni, illetve előjegyezni náluk. Ugyanilyen tájékoztatás olvasható a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. honlapján is: “Rezsicsökkentett lakossági tűzifa: jelenleg nincs készleten”.

©
Milyen fával érdemes fűteni?
A fűtésrezsi házilagos csökkentéséhez fontos tudni, hogy a fa fűtőértéke elsősorban a nedvességtartalmától – ami a száradással jelentősen javítható – és a fafajtól függ, mivel az egyes fafajok fűtőértéke is különböző. A frissen vágott fa nedvességtartalma igen magas (50 százalék körüli, vagy akár még magasabb is lehet), fűtőértéke nagyon alacsony, 6-7 MJ/kg. Ebben az állapotban nem érdemes tüzelni vele. A tárolt tűzifa nedvességtartalma 1-2 hónap után csökken 30-40 százalékra, így a fűtőértéke már 10-12 MJ/kg. A 60-120 napos előtárolás során csökken a nedvességtartalom a szabványban előírt mértékre. A fa nedvességtartalmának végső értéke – a légnedvesség függvényében –  hozzávetőleg 12 százalék, ekkor „légszáraz” a fa. A légszáraz fa nedvességtartalma 12-20 százalék, a fűtőértéke 14-16 MJ/kg. Ebben az állapotban érdemes a fát a kályhába tenni.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a brutális médiaarzenállal támogatott rezsiharc megbicsaklik, egyik eleme, a tűzifa árának 10 százalékos központi csökkentése mindössze egy évet volt képes túlélni: a 2014 őszi önkormányzati választások előtt indult, 2015. november végével kimúlt. (A rezsicsökkentett fából háztartásonként legfeljebb 10 köbmétert biztosítottak, az akcióban mind a 22 állami erdészet részt vett.)

Úgy fest, nagyon megetette a lakosságot – azon belül pedig inkább az elmaradottabb térségekben élő, fával fűtő embereket – a kormány. A rezsicsökkentés csorbításának kommunikációja – szemben a rezsicsökkentést úton-útfélen hirdető mantrázással – sem volt erős, a kormányzat nem árasztotta el a médiát a rezsicsökkentett tűzifa idei hiányáról. “A kormány nem adta ki, hogy idén is legyen 10 százalékos kedvezménnyel tűzifa” – mondták a Lovasberényi Erdészetnél. Náluk 2014 novembere és 2015 januárja között lehetett államilag csökkentett áron tüzelőt venni. “Legutóbb tavaly novemberben még lehetett előjegyezni, illetve vásárolni ilyen tűzifát, de december 1-jétől erre már nincs lehetőség” – tudtuk meg egy másik erdőgazdaságnál.

A Földművelésügyi Minisztériumtól arra a kérdésünkre, hogy miért szüntették meg a rezsicsökkentett tűzifa árusítását, azt a választ kaptuk, hogy “a kormány által meghirdetett rezsicsökkentési program 2014. október 2-án került kiterjesztésre a tűzifára is, hangsúlyozottan a 2014–2015. évi fűtési szezonra vonatkozóan”. Ezt követően megtudtuk, hogy ennek keretében a lakosságnak 170 ezer köbméter mennyiségig volt lehetősége kedvezménye árú (a piaci árhoz képest 10 százalékkal csökkentett árú) tűzifát megvásárolni az állami erdészeti társaságoktól.

©

A történet azonban úgy kerek, ha felidézzük, a tűzifa rezsicsökkentését két éve több alkalommal több módon is bejelentette az agrártárca, illetve vezetője, ám nem igazán került szóba, hogy csak a tavalyi fűtési szezonra vonatkozna az intézkedés, sőt az MTI korabeli tudósításában az szerepel, hogy “a földművelésügyi tárcához tartozó állami erdőgazdaságok 170 ezer köbméter lakosságitűzifa-készlet erejéig alkalmazzák első körben a 10 százalékos rezsicsökkentést, a keret később akár bővíthető is”.

Arra a kérdésünkre, hogy miként kommunikálták a lakosság felé, hogy idén nem lesz rezsicsökkentett tűzifa, az a válasz jött, hogy “a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó állami erdészeti társaságok az idei fűtési szezon során a hangsúlyt a rászorulók támogatását célzó szociális tűzifaprogram sikeres lebonyolítására, valamint a lakossági tűzifagyűjtés támogatására helyezte”. Tehát sehogy nem kommunikálták, hogy a rezsicsökkentett tűzifának búcsút mondhatunk. Ami az önkormányzatok által szétosztott szociális tüzelőanyag-támogatást illeti, 2015-ben erre a kormányzat közlése szerint 3 milliárd forint jutott.

Arra viszont nem kaptunk választ, hogy mennyi rezsicsökkentett fát adtak el a tavalyi fűtési szezonban, és arra sem, hogy mennyien vásároltak az olcsóbb tüzelőből.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pintér Sándor nyilvánosan hátba szúrta Németh Szilárdot egy csepeli fórumon

Pintér Sándor nyilvánosan hátba szúrta Németh Szilárdot egy csepeli fórumon

Négy medve erőszakkal tört be egy erdélyi hotelbe – videó

Négy medve erőszakkal tört be egy erdélyi hotelbe – videó

Lezárták az M1-est Budapest felé

Lezárták az M1-est Budapest felé

Eltiltanák a kutyatartástól az állatkínzó nagyigmándi férfit

Eltiltanák a kutyatartástól az állatkínzó nagyigmándi férfit

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Még mindig csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást

Még mindig csőbe húzza az utazókat a Booking.com, hiába ígértek mást