szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lehet tudni, hogy az Eximbank kinek ítélte oda azt az összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapot, melyekre november végén írtak ki pályázatot. A Forbes úgy értesült, hogy a GB & Partners nyert, a cégnek van kapcsolata Rogán Antallal.

Hallgat az Eximbank arról, kinek ítélte oda azt a két, összesen 16 milliárd forintnyi tőkealapot, melyekre november végén írtak ki villámpályázatot – írja az Index. A lap felidézi, hogy a pályázat feltételei elég szokatlanok voltak: magántőkét nem kértek, és nem hagytak túl sok időt a pályázóknak, november 30-án jelent meg a kiírás a holnapon, december 10-e volt a határidő, eredetileg 11-én hirdettek volna eredményt. Később adminisztrációs hibára hivatkozva az eredményhirdetést halogatták, a bank hetek óta semmilyen megkeresésre nem reagál.

A Forbes szerdán úgy értesült, hogy a GB & Partners nyert, amit sokan a legesélyesebbnek tartottak. Hivatalos választ nem kaptak, a bank sajtóosztálya azt a választ küldte, hogy az eredményt „a másik fél jóváhagyásának hiányában nem hozhatja nyilvánosságra üzleti titok miatt”.

A pályázatot kiíró Eximbanknak van kapcsolata Rogán Antallal, ugyanis az ő egykori helyettese, Puskás András, egykori V. kerületi alpolgármester 2014 júniusa óta az EXIM (Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypáros) igazgatóságának tagja és üzleti vezérigazgató-helyettese. A GB & Partnerst is fűzik Rogánhoz szálak: Gubicza Ágoston ügyvezető partner, tulajdonos felesége Rogán Antal exneje, Sonnevend Alexandra, aki Rogán első gyerekének anyja is.

Az Index még egy érdekes szálra rávilágít: Boris Mihály Róbert ügyvezető partner, az igazgatóság elnöke bejelentett lakcíme a Céginfo adatbázisa szerint a második kerületben, a Hankóczy Jenő utca 4-6.-ban van, vagyis annak a Pasa Parknak a D-lépcsőházában, ahol Rogán Antalnak (B-lépcsőház) és feleségének (C-lépcsőház) is van lakása.

Az Eximbank szerint nyolc jelentkező váltotta ki a pályázati anyagot és négy alapkezelő nyújtott be pályázatot. A kiírás utáni megkeresésünkre reagálva gyorsan december 18-ra módosították az eredményhirdetés határidejét, de későbbi megkereséseinkre már nem reagáltak. Első és utolsó válaszukban azt írták, hogy a kiírás jogszerűen történt meg, a pályázati anyagok benyújtására nyitva álló határidő tekintetében pedig nincs jogszabályi előírás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!