szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította Gondos Judit közigazgatási államtitkárt, hogy folytasson le vizsgálatot, hogy miért nem kapott tájékoztatást a NAV-ért felelős Tállai András államtitkár arról a nyomozásról, amelyet a NAV indított az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése alapján. Az OLAF a korrupcióellenes támogatások korrupt elköltésére bukkanhatott.

Mint korábban a HVG beszámolt róla, a korrupcióellenes uniós támogatást is megcsapolhatták Magyarországon. Az uniós forrásokat menedzselő csúcsszervnek, az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant.

Az OLAF jelentése alapján a NAV nyomozást is indított, azonban erről nem tudott a NAV-ért felelős Tállai András államtitkár, bár Polt Péter legfőbb ügyészt értesítették. Az OLAF koordinációs irodája a NAV-on belül működik, így mindenképp el kellett volna jutnia az információnak Tállaihoz. Az eset kivizsgálására Varga Mihály Gondos Judit államtitkárt kérte fel – írja a tárca hétfői közleménye. Az esetre úgy derült fény, hogy Jávor Benedek európai képviselő mind a legfőbb ügyészt, mind a Tállait megkérdezte, hogy a jelentés alapján indult-e nyomozás, ám ellentmondó választ kapott.

A NAV-os nyomzás kiterjed az NFÜ és a 2013 Quality Control konzorcium között kötött közel egymilliárdos, később kibővített szerződésre, ami arról szólt, hogy a tanácsadó cég segíti az NFÜ-t a közpénzek elköltésének ellenőrzésében. Az EU ezt 2,4 milliárd forinttal támogatta, azonban az OLAF ennek a teljes visszafizetését kéri, ugyanis megállapításuk szerint jelentős mértékben nem korrupcióellenes intézkedésekre használták fel a pénzt, több alvállalkozón keresztül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Meseszép szivárványt fotóztak Nagykanizsánál

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi

Beugrott a Dunába a Margit hídról egy 19 éves férfi