szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A piacon az a hír járta, hogy Szaúd-Arábia javasolja a termelés csökkentését.

Pár órára úgy tűnt, hogy vége szakad az olcsó olaj időszakának, ugyanis a délutáni kereskedésben hirtelen elszállt az olaj árfolyama – számolt be a Portfolio.

Az emelkedés oka azonban csak egy pletyka volt. A piacon az a hír járta, hogy Szaúd-Arábia, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legbefolyásosabb tagja azt javasolta, hogy minden egyes ország csökkentse mintegy 5 százalékkal a kitermelését. A pletyka a jelek szerint az orosz energiaminisztertől, Alexander Novaktól eredt, aki a javaslatról nyilatkozott is csütörtökön.

Novak szavai szerint arra is volt javaslat, hogy az OPEC és az OPEC-en kívül országok olajminiszterei tárgyalásokat kezdjenek az olajpiaci problémák rendezéséről, melyet egyébként Oroszország is támogat.

A kínálat szűkítése az ár emelkedését eredményezte volna, de kiderült, hogy a hír csak kacsa volt, az az OPEC egy szóvivője cáfolta a hírt, és jelezte, hogy nincsen tervbe véve az Oroszországgal történő tárgyalás.

Az egyre világosabb, hogy nehéz idők járnak most Putyinra, az oroszoknak nagyon kellemetlen az alacsony olajár.

Az olajár a cáfolat után esett, a Brent és a WTI árfolyama a napi csúcs óta közel 4 százalékkal került lejjebb, továbbra is jelentősen a tegnap esti szintek felett kereskednek az olajjal – írja a Portfolio.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!