szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évi 1200 kilométer útszakasz felújítása szerepel abban a 400 milliárd forintos, költségvetési keretből finanaszírozandó tervezetben, mellyel február végén áll elő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A szakállamtitkár azonban már most bejelentette.

Február végéig öt évre szóló útfelújítási programot állít össze a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium – mondta Tasó László, az NFM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1-en. Évente 1200 kilométert újítanak fel, és azt a hazai költségvetésből finanszírozzák. Az államtitkár elmondta, hogy 2007–2013 között többnyire az új utak építése volt a jellemző, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a kormány a magyar közút számára biztosítható új modellt engedélyezett, amelynek segítségével megállítják a vagyonvesztést és középtávon "utolérjük magunkat".

Tasó László közölte: az idei évtől 2020 végéig 400 milliárd forintot fordítanak az utak működtetésére, fenntartására, karbantartásra. A felújítás során megújulnak az útpályák megújul, a munkálatok kiterjednek majd a vízelvezetésre, a burkolati jelek felfestésére, és szükség esetén a buszmegállókra is. Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy az ország hazai költségvetésből tud új utakat építeni, illetve felújítani, uniós forrásból pedig a már jóváhagyott programokat lehet megvalósítani. 

©

Az idén elkezdődnek az ütemezett útfelújítások, és emellé a következő 3,5-4 évben 400 kilométer új utat építenek – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!