szerző:
hvg.hu

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 2015-ben 118 439 forint volt, ennél többet csak három megye és Budapest nyugdíjasai kaptak. Érdekes adat, hogy csaknem 32 ezer főnek külföldre utal ellátást a nyugdíjfolyósító.

Elemzést közölt csütörtökön a magyar nyugdíjasokról honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2015-ös adatok alapján kiderült, a nők továbbra is alig várják, hogy nyugdíjba vonulhassanak: 2011 óta kérhetik a 40 év szolgálat utáni nyugdíjazást, azóta is folyamatosan emelkedik azoknak a száma, akiket ilyen jogcímen látnak el.

Az adatokból kiderül, 2015. januárban 2 727 041 főnek folyósított nyugdíjat, ellátást, járadékot vagy más járandóságot az állam, ez 2,6 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. (Magyarország teljes lakosságához viszonyítva az ellátottak arányszáma 3,6 körül van.) Az ellátás átlagos összege 106 462 forint, az ellátottak 74 százaléka öregségi nyugdíjban részesül.

Az öregségi nyugdíj átlagösszege 118 439 forint: az országos átlagot mindössze három megyében haladja meg az átlagnyugdíj: Fejér, Komárom-Esztergom és Pest megyében. Mint az alábbi térképről kiderül, az átlagnyugdíj Budapesten kiugróan a legmagasabb, 140 500 forint.

©

Érdekes adat, hogy bár az ellátások 99 százalékát belföldre utalták, 31 762 főnek külföldön folyósítottak ellátást. 85 százalékuknak öregségi nyugdíjat küldtek. A hvg.hu-n többször is foglalkoztunk a külföldön élő magyar nyugdíjasok lehetőségeivel, személyes történeteket is bemutattunk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!