szerző:
MTI

Magyarországon demokrácia van, nyugodtan tüntessenek - mondta Rétvári Bence Emmi-államtitkár a készülő tanárdemonstrációra reagálva. Elmondta, a Klik megszüntetését nem tervezi a kormány, mert a központosítás egy "megőrzendő érték", aminek szerinte számos jó hozadéka van. Lesznek viszont szerkezeti átalakítások, és szeptembertől további "érezhető" változások következnek az oktatásban.

Egyharmadára csökken a pedagógusokat érintő bürokrácia a köznevelési kerekasztalt megelőző tankerületi fórumokon elhangzottakat is figyelembe véve - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfő este egy ráckevei fórum után.

Az erről szóló miniszteri döntés részleteit tartalmazó útmutató már hozzáférhető az Emmi honlapján. 

©

Magyarországon demokrácia van, mindenki kifejtheti a véleményét így is - mondta Rétvári azzal kapcsolatban, hogy február 13-ára a fővárosba demonstrációt szerveznek a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítása érdekében. Hozzátette: az Emmi az érdekképviseletekkel, a Pedagógusok Szakszervezetével is folyamatos formális és informális egyeztetést folytat, mint ahogyan minden tankerületben "mindenkit" meghallgat, minden véleményre kíváncsi, és így lesz ez majd a köznevelési kerekasztalon is.

Rétvári: "Megőrzendő érték" a központosítás

Az államtitkár szerint az oktatás központi fenntartása olyan megőrzendő érték, amely nemcsak a pedagógus életpályát, hanem például a bérek folyamatos emelkedését is garantálja. 

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megszüntetését nem tervezi a kormányzat, ám belső szerkezetátalakításra sor kerülhet - tette hozzá. A parlamenti államtitkár a Klikkel kapcsolatos kritikákra reagálva elmondta: "húsz éven át láttuk, milyen nagy minőségi különbségek voltak" az egyes iskolák között, és milyen hátránnyal indult például egy kis vidéki iskolába járó gyerek.

©

Rétvári Bence megemlítette, hogy az oktatás központi fenntartásának bevezetése óta folyamatosan emelkedtek a pedagógusbérek. 

Az adminisztratív terhek nagyarányú csökkentése, a tankönyvek tartalmának kialakításába bevont pedagógusok véleményének kikérése, az ingyenes tankönyv, illetve étkeztetés bevezetése mind jelentős vívmány, szeptembertől pedig további "érezhető" változások lesznek - tette hozzá az államtitkár.

Hozzátette: minden ellenkező híreszteléssel szemben érezhetően nőtt a pedagógus hivatás iránti érdeklődés: az elmúlt években másfélszer annyian jelentkeztek szakirányú főiskolákra és egyetemekre, mint korábban - mondta az államtitkár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Létszámracionalizálás, így nevezik finoman 10 ezer ember kirúgását?

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Kanadaiak vennék meg a  Paks közeli egykori katonai repülőteret

Kanadaiak vennék meg a Paks közeli egykori katonai repülőteret

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő