szerző:
hvg.hu

Egy EU-s tervezetnek köszönhetően hamarosan akár leköthetünk betétet Lengyelországban, miközben dán lakáshitelt veszünk fel – írta a Pénzcentrum.

Fél éven belül elkezdhetik lebontani azokat a korlátokat, amelyek jelenleg megnehezítik, hogy az EU polgárai, így a magyarok is külföldön vegyenek igénybe pénzügyi szolgáltatásokat – közölte a Pénzcentrum.

A beszámoló felidézte, hogy év elején kezdődött meg az a vitasorozat, amely egységesítheti az EU-n belüli pénzügyi termékek szabályozását. Ennek köszönhetően egyszerűbb lehet az összehasonlítás, és az sem kizárt, hogy néhány éven belül például Észtországban köthetjük le a bankbetétünket, miközben dán lakáshitelt veszünk fel, ahol most akár nulla százalék körüli kamatokat is találhatunk.

Az Európán belüli korlátozások miatt a legtöbben lemaradnak a nekik legmegfelelőbb, legolcsóbb ajánlatokról, az egységesített piac nekik hozhat jelentős újítást azzal, hogy a legjobb lehetőségeket mindenhol biztosítja – mondta a portálnak Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért és tőkepiacokért felelős uniós biztosa.

A mostani szabályozások többsége előírja, hogy az adott ország lakosának kell lenni, a jogharmonizációnak köszönhetően viszont ez a korlát megszűnhet. Ez a versenynek is jót tehet, hiszen ezzel azok a pénzügyi intézmények maradhatnak fent hosszú távon, amelyek valóban versenyképes konstrukciókat kínálnak az ügyfeleiknek.

A direktívát az úgynevezett Zöld Könyv nevű tanulmány készíti elő, amely szerint hatalmas eltérések vannak a pénzügyi termékek költségeiben az EU-n belül – tették hozzá.

A hitelkártyáknál több mint tizenkétszeres a különbség, az offline átutálások egyes országokban ingyenesek, míg van, ahol több mint 1100 forintnak megfelelő eurót kell fizetni. A fogyasztási hiteleknél magasabb különbségek vannak, mint a jelzáloghiteleknél. A biztosításoknál is jelentős eltérések lehetnek, azonos feltételek mellett hat és félszeres díjkülönbözet is lehet az országok között.

Jelenleg az uniós direktíva tervezetének társadalmi vitája folyik.

A Pénzcentrum szerint a hazai ügyfeleknek a külföldi szolgáltatók különösen akkor lehetnek vonzók, ha olyan országban kínálják például a hasonló befektetési alapot, ahol nem kell kamatadót, egészségügyi hozzájárulást vagy tranzakciós illetéket fizetni. A portál szerint ugyanis ez a hozamunk közel negyedét elviszi Magyarországon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Putyint nem aggasztaná, ha újságíró-gyilkossággal vádolt hatalommal kellene üzletelnie

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

Mégis miért kell vallási kérdést csinálni az étkezésből?

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja