szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Lázár János kirohant a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellen egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. Úgy fogalmazott, a hivatal az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól, nem hajlandó a magyar gazdatársadalom támogatására. A miniszter szerdán személyesen fogadja azt a gazdát, aki panaszt tett neki a hivatalra.

"Fiatal Gazda pályázatot nyújtottunk be, de azt írták vissza, hogy üres papírokat küldtünk be" – panaszkodott a Miniszterelnökséget vezető miniszternek egy gazdálkodó a kedd esti hódmezővásárhelyi lakossági fórumon, amelyen ott volt a város polgármestere és a helyi képviselők is.

Kiderült, hogy a felszólaló már a második fellebbezést nyújtja be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, mivel arról, hogy a hivatal szerint üres papírokat küldtek be, nem is értesítették őket, csak hosszas telefonálgatás után közölték velük, hogy a hivatalnak nem kötelessége felhívni az ügyfelet. A gazda elmondása szerint az őszi földárveréseken vásárolt volna földet a pénzből, ám így elesett ettől a lehetőségtől.

"Ez a válasz önmagában alkalmas arra, hogy bezárják a hivatalt" – jelentette ki erre Lázár János, majd hosszasan szapulta a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, nem elmulasztva annak felidézését, hogy 2010-ben bilincsben vitték el az MVH néhány munkatárását, mivel azok a gyanú szerint maguknak utalták ki a visszamaradt földek után járó földalapú támogatásokat. Itt még Lázár arról beszélt, hogy az MVH meglopta a gazdákat, és meglopta az Európai Uniót, majd egy fordulattal már ott tartott, hogy a hivatal az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól.

Nem tudok úgy beszélni, hogy ne bosszantsam fel magam,

mert látom, mivel Hódmezővásárhelyen megnéztem az összes fellebbezést – folytatta Lázár –, hogy pár négyzetméteres elírások miatt milliós földalapú támogatásokat veszítettek el. Én mindenkinek megpróbálok igazat adni méltányosan másodfokú eljáró hatóságként, amennyire ezt a jogszabályok engedik. Már törvénymódosításra is javaslatot tettem. Ez a szervezet nem hajlandó a magyar gazdatársadalom támogatására, ezért a megszüntetése meggyőződésem szerint egy fontos dolog" – fogalmazott.

©

Lázár János mondandójából kiderült, jól ismeri az MVH-hoz befutó ügyeket, mivel ezekben másodfokú hatóságként a Miniszterelnökség jár el, ezért több hódmezővásárhelyi és más környékbeli gazdálkodó panaszai kerültek elé.

"Látom, milyen ügyekben tolnak ki a gazdákkal, megalázó, minősíthetetlen eljárás van, a legkisebb hibának is súlyos százezres, milliós következményei vannak. Visszaélnek a hatalmukkal. Itt rendszerváltásra van szükség, amit rövidesen végre kell hajtani" – fogalmazott a miniszter. Szavai szerint ő azt szeretné, ha minden panaszos választ kapna és méltányos lenne az ügyintézés. Nekik is érdekük, hogy minden magyar gazdához eljusson a támogatás – tette hozzá.

"Most ott tartunk, hogy ha igazat adnánk minden panaszosnak, még akkor is maradna pénz a kasszában. Az MVH nem a magyar gazdák érdekeit védi, hanem az MVH az Európai Unió pénzét védi a magyar gazdáktól, ez egészen megdöbbentő, vállalhatatlan. Érdemben kell átalakítani, tartozzon a minisztériumhoz vagy tartozzon máshova, de az önállósága nem maradhat meg.”

Ma személyesen fogadja a panaszost

A fórumon felszólaló panaszosnak Lázár azt javasolta, hogy másnap reggel keresse meg személyesen Lázárt, mivel ő a másodfokon eljáró hatóság.

Lázár a fórumon az állami hivatalokkal kapcsolatban kifejtette, hogy tapasztalatai szerint elképesztően bánnak az emberekkel, holott az ott dolgozók az adófizetők pénzéből kapják a fizetésüket. Szerinte olyan hivatalokra van szükség, ahol az ügyfélnek mindig igaza van, és ahol mindent elkövetnek, hogy az ügyfél panaszát kivizsgálják, és lehetőség szerint mindent megtegyenek az ügyeik orvoslására.

A 73 állami szervezet tervezett megszüntetéséről a miniszter azt mondta, sokat segítene az emberek életén, bár azt is elismerte, nagy fába vágta a fejszéjét, amikor erre tett javaslatot Orbán Viktornak.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Felgyújtották Melania Trump szobrát

Felgyújtották Melania Trump szobrát

84 évet élt meg a világ leghosszabb ideig gyártott autótípusa

84 évet élt meg a világ leghosszabb ideig gyártott autótípusa

Szirénázó tűzoltóautó karambolozott Kispesten

Szirénázó tűzoltóautó karambolozott Kispesten