szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ennél kiszolgáltatottabbak csak egyszer voltunk az elmúlt 25 évben.

Tíz százalékpontot romlott Magyarország energiafüggősége 2014-ben – derül ki az Eurostat csütörtökön közzétett adataiból. Az elfogyasztott energiának (gáz, kőolaj, áram) 2013-ban még csak az 51 százalékát kellett külföldről behoznunk, 2014-ben viszont már a 61 százalékát, amivel ismét megközelítettük a 2008-as csúcsot. Akkor a felhasznált energiánk több mint 63 százaléka származott külföldről, ami 1990 óta a legmagasabb érték volt.

Ennél persze vannak sokkal energiafüggőbb országok az EU-ban, például Málta, Luxemburg és Ciprus az általa felhasznált energia több mint 90 százalékát veszi külföldről, Írország, Belgium és Litvánia pedig több mint 75 százalékát.

Ha nem is ennyire, de Magyarország energiafüggőségével a kiszolgáltatottabb országok közé tartozik Európában:

©

A legkevésbé kiszolgáltatott Észtország, de jó helyzetben van például Románia és Lengyelország is:

A megugrott energiafüggőség valószínűleg a meglódult gazdasági növekedésnek tudható be: 2014-ben a GDP 3,6 százalékkal nőtt, ami kiugró növekedés volt az előző évi 1,5 százalékoshoz képest.

Az energiafüggőségünk növekedésének érdekessége mindemellett, hogy a 2010-ben megalakult második Orbán-kormány egyik sokat hangoztatott célja az energiafüggőségünk csökkentése volt.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Mészáros Lőrinc ott liheg Csányi Sándor nyakában

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül