szerző:
hvg.hu

Évi 1,4 milliárd dollár megtakarítással is járna, ha a kaliforniai háztetőkön napelemek dolgoznának. Ráadásul: mindez nem a házilag megtermelt energia árából jön össze, hanem abból a hálózati megtakarításból, hogy az áramot eztán nem kell(ene) minden házhoz elszállítani.

Ha a napelemek hasznát kezdjük boncolgatni, legelőször a napelemmel rendelkezők számára kézzelfogható megtakarításokról esik szó; arról, ohgy évente mennyit "kereshet" a tulaj számára a háztetőre, kertbe telepített napelemes rendszer. Arról kevesebb szó esik, hogy a hálózatokon keletkező költségeket mindezek tömeges megjelenése hogyan befolyásolhatja. A SolarCity Fehér Könyve  ezt a hézagot tölti fel.

A tanulmányban kiszámolták: a legnaposabb Amerikai állam, Kalifornia esetében, ha a háztetőkön napelemek, a pincében, garázsban inverterek és akkumulátorok kerülnek, akkor mindez az állam - egyébként öregedő - villamos energia hálózatára nézve is örvendetes eredményeket hozhat. Már attól eltekintve, hogy ez "kiváló gazdasági alternatívát jelenthet a mai, központosított hálózatokkal szemben" - ami nem feltétlenül tetsző perspektíva a jelenlegi szolgáltatóknak.

©

Ahogyan a tanulmányt kivonatoló Cleantechnica rámutat: az bizony az éremnek csak az egyik oldala, hogy a háztetőkön előbb-utóbb tömegesen elterjedté válik, hogy az alattuk lakók amit az igényeikből képesek, megtermeljenek helyben, a másik oldal viszont éppen az, hogy a régi hálózatokat ezen igényeknek megfelelően kell átalakítani. Van, aki a 21. század egyik legfontosabb kihívásának tartja az energetikában, hogy az elektromos hálózatokat hogyan lehet és kell az új utakra kompetenssé és kellően rugalmassá alakítani...

A SolarCitynél kiszámították: ha Kaliforniában a lakossági és az áramszolglátató képes lesz kihasználni a tetőtéri energiatermelésben rejlő lehetőségeket, az állam számára (mai árakon számoltan)  évi, nettó 1,4 milliárd dollár hasznot tesz realizálhatóvá. Plusz még: hogy tovább csökken a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

Ennek kiaknázhatósága érdekében azonban a szabályozási környezetet is át kell alakítani - ami (nem meglepő módon) nemigen kedvez a nem központosított energetikai hálózatoknak, mi több: alig van, ahol bármi is ösztönzi a hálózati szolgáltatókat, hogy elmozduljanak a mostani, számukra kétség kívül előnyös pozíciójukból.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!