szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ide viszik a befuccsolt hiteleket.

A Reuters tudósítása szerint az Európai Bizottság zöld jelzést adott Olaszországnak és Magyarországnak ahhoz, hogy a hitelpiacok tisztítása érdekében megengedjék a bankoknak a nem visszafizetett hitelek leírását.

Az olasz megoldásban egy törvénymódosítással az állam garanciát tesz a befuccsolt hitelek mögé, a bankok pedig eladhatják a követeléseiket más piaci szereplőknek.

A magyar tervek ezzel szemben egy úgynevezett rossz bankra helyezik a hangsúlyt, amely átveszi a hiteleket.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója már tavaly nyáron előállt a rossz bank konkrét tervével, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Banknak már 2014 vége óta van olyan eszközkezelő társasága, a Mark Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.amely a banki portfóliók tisztítása révén ösztönzi a hitelezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!