szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felbontja a Híd a munka világába nevű projektre kötött szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és ezt napokon belül bejelentik – értesült az Index. A lap úgy tudja, hogy a szabálytalan felhasználás miatt több mint 1,6 milliárd forintot kell visszafizetni az ORÖ-nek.

Az Országos Roma Önkormányzat Farkas Flórián elnöksége idején milliárdos uniós támogatást kapott egy olyan foglalkoztatási szövetkezet létrehozásához, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatását. A projekt tavaly december 31-én zárult. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ellenőrei január végén végigjárták a szervezet irodáit, ingatlanait, hogy megnézzék, milyen szakmai tevékenység folyik a szövetkezetben.

Kiderült, hogy a TÁMOP-os keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek. A szövetkezet hónapokig halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását, utólag kiderült azért, mert a papírok egy részét tavaly nyáron lefoglalta a NAV – emlékeztetnek a cikkben.

Farkas Flórián
©

Az Index úgy tudja: az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képző és Kutató Intézet is közreműködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekből, ezért a szervezetre eső teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. Ez a lap szerint magasabb lesz, mint amiről eddig hallani lehetett: több mint 1,6 milliárd forintról van szó.

A minisztérium napokon belül nyilvánosságra hozza, hogy a szerződést felbontja, és a teljes összeget visszaköveteli, ami az ORÖ éve költségvetésének felére rúg. Egyelőre nem tudni, hogyan tudnak majd ennyi pénzt visszafizetni.

A támogatás elköltésével kapcsolatban nemcsak a NAV vizsgálódik, hanem a rendőrség is nyomoz. Egyelőre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik Farkas Flórián személyes felelősségével, aki az ORÖ-t vezette az érintett időszakban. Az Index hozzátette: az ORÖ-ben a vizsgálat negatív eredményeiről szóló februári cikkük után még mindig sajtótámadásokról, félreértésekről és szabálytalan felvetésekről beszéltek.

Hegedüs István, az ORÖ előző elnöke február közepén mondott le. Február 16-án azt nyilatkozta: körülbelül fél éve megszületett már benne az elhatározás, hogy a botrányok miatt nem szeretné az elnöki feladatokat ellátni, de képviselőtársai eddig mindig erőt adtak ahhoz, hogy folytassa a munkát.

A helyére február 26-án egyedüli jelöltként Balogh Jánost választották elnökké a szervezet rendkívüli közgyűlésén, Farkas Flórián javaslatára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Fának hajtott, majd rátámadt a rendőrre egy autós üldözés után a sofőr

Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról

Meglepő új kutatás jött a magyar facebookozókról