szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átalakítják a szociális gyereküdültetést, az eddig monopolhelyzetben lévő Nemzeti Üdülési Alapítvány mellé (helyére?) belép még egy szervezet, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány névvel – derül ki a Balog Zoltán emberminiszter által jegyzett, az Erzsébet-programot érintő egyes törvényekhez beadott módosító javaslatból.

Alig tette taccsra az Európai Bíróság a kormány Erzsébet- és SZÉP-kártya programját, máris itt az első válaszlépés a kormány részéről: "új" szervezetet vonna be a szociális gyereküdültetésbe. Balog Zoltán emberminiszternek az Erzsébet-programot érintő egyes törvényekhez beadott módosító javaslata szerint az Erzsébet-programban a gyermek- és ifjúsági programok, ezen belül különösen és nevesítetten a gyermek- és ifjúsági táborok szervezése a módosítás hatálybalépését követően a 2013 tavaszán alapított Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány feladatává válik. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnak a szociális üdültetés keretében a nyugdíjasoknak, fogyatékossággal élőknek, vagy épp nagycsaládosoknak szóló programok megvalósítása marad.

Ezzel az Erzsébet-program és a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány közötti kapcsolat kizárólagossága megszűnik, annak érdekében, hogy helyét részben egy, a közhasznú tevékenységét az elmúlt évek során kifejezetten a Kárpát-medencei gyermekek üdültetése területén kifejtő alapítványnak adja át.

A belépő alapítvány működtetője az Erzsébet Utalványforgalmazó és Gazdasági Szolgáltató Zrt., amelynek tulajdonosa a szociális gyermeküdültetésből most kigolyózandó Nemzeti Üdülési Alapítvány. Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány ugyanakkor kizárólag ifjúsági és gyermekprogramokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési és lebonyolítási teendőkkel kapcsolatos feladatokat lát el a központi költségvetésből az Erzsébet-program megvalósításához biztosított támogatás felhasználásával.

A javaslat szerint az "új" alapítványnak adná az alapvetően gyermektáborként működtetett zánkai és a fonyódi ingatlanokat, ideértve a zánkai ifjúsági központot is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Hamufelhőbe borult Jáva szigete a Semeru vulkán kitörése után

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Csalással és megfélemlítéssel nyert a 35 éve hivatalban lévő elnök Ugandában

Bándi Gyulának nem elég szigorú a kútfúrásról szóló törvény

Bándi Gyulának nem elég szigorú a kútfúrásról szóló törvény