szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nemzeti otthontremtési közösségekkel az MSZP szerint egész konkrétan egy vállalkozó nyerhet igazán nagyot, ugyanis az ő két cége felel csak meg a törvényi kiírásnak.

A Magyar Szocialista Párt véleménye szerint a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló javaslat nem a családokat, hanem csak egy embert, Nyéki Zoltán vállalkozót és annak két cégét támogatja.

Szakács László csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy Nyéki Zoltán már 2001-ben megjelent nyilatkozataiban is beszélt arról, hogy szeretné, ha létrehoznának egy ilyen konstrukciót, amihez állami támogatás is járna.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a fogyasztóvédelmi törvény alapján 2012-ben felfüggesztették a fogyasztói közösségeket, 2014-ben pedig megtiltották, hogy továbbiakat hozzanak létre. Most viszont azokat a cégeket részesítik előnyben, amelyek ezekről a fogyasztói közösségekről adatokat szolgáltattak és legalább ezer lakást értékesítettek ilyen módon - emelte ki. 

Hozzátette: összesen hét olyan cég van, amelyik korábban fogyasztási közösségeket tartott fent és adatokat is szolgáltatott azokról, de ezek közül csak kettő, a Nyéki Zoltán birtokában lévő Carion Zrt. és a Poligrupo Hungária Zrt. értékesített ilyen módon több mint ezer lakást.

Szakács László arra is kitért, hogy a törvény szerint csak egyetlen garanciája van annak, hogy a pénz nem tűnik el, a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank, amelynek "az orra előtt" tüntettek el 220 milliárd forintot a Quaestor-ügy során.

Az Együtt azt közölte, ez a javaslat a "mutyigyár" újabb húzása, és ők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a megalakulást követő két évben csak az a cég jogosult állami kedvezmény igénybevételére, amelyik előzőleg épített, vagy eladott 1000 darab lakást, és jelentett a fogyasztóvédelemnek. Szerintük is csak 1-2 cég fog megfelelni a követelményeknek, azok pedig, amelyek nem kapnak majd állami támogatást, versenyképtelenek lesznek a piacon.

A ma működő lakástakarékpénztárak szerintük szintén versenyhátrányba kerülnek, mert a nokosok négyszer annyi állami támogatást fognak kapni, mint a lakástakarékpénztárasok. "Szóval mindenki versenyhátrányba fog kerülni, kivétel a feltételeknek megfelelően átalakítható, már működő cégek" - foglalták össze. 

"Így működik a Fidesz gazdaságpolitikája a gyakorlatban: államkapitalizmus, ami az államnak kedves embereknek nyújt durva piaci kizárólagosságot és persze milliárdokat, kizárva mindenki mást. Az, hogy valaki jól teljesít, vagy sem, az nem számít. Csak a kapcsolat" - írta az Együtt, amely szintén sérelmezte azt is, hogy a felügyelő és engedélyező hatóság Matolcsy jegybankja.  

A kivételes eljárásban tárgyalt javaslatban a törvényalkotási bizottságban szerdán az ellenzék többek között azt is kifogásolta, hogy a befizetéseket nem biztosítja az országos betétbiztosítási alap. A javaslatról már ma tárgyal és szavaz is a parlament.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

A dohányboltok is nyitva maradhatnak

A dohányboltok is nyitva maradhatnak

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.