szerző:
hvg.hu

Az új építésű lakások átlagára 5-15 százalékkal nőtt az év első két hónapjában a múlt év végéhez képest, és a kereslet is megnőtt irántuk - derül ki az Otthon Centrum (OC) legfrissebb elemzéséből.

Az Otthon Centrum szerint már nem a 40-50 négyzetméteres garzonok, másfél-kétszobás lakások a legkelendőbbek a piacon: az év eleje óta inkább a 60-70 átlagos alapterületű lakásokat viszik a vevők.

A csok-nak köszönhetően főként az újépítésű ingatlanok iránt nőtt a kereslet, az élénkülés pedig nem csupán a kínálati árak növekedésében, hanem a valós adásvételi tranzakciókban is tetten érhető.

©

Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a ténylegesen megvalósult tranzakciók alapján a főváros legtöbb kerületében az új lakások ára 5-15 százalékkal emelkedett az elmúlt két hónapban a tavaly év végi árszinthez képest.

Az alapterületre vetített fajlagos átlagár a vidéki megyeszékhelyeken négyzetméterenként 240-350 ezer forint körül alakult az idei év első két hónapjában. Az árak Győrben a legmagasabbak, de itt megtorpant az árnövekedés tavalyhoz képest.

Balatonalmádi, Zamárdi és Siófok is nagyon népszerű az ingatlanvásárlók körében, a Balaton partján az új építésű lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára 400 ezer forint felett van.

Az Otthon Centrum adatai szerint az új lakásokhoz képest a fővárosban a használt társasházi lakások fajlagos ára az idei év első két hónapjában négyzetméterenként 220-660 ezer forint között alakult. A legtöbb kerületben az áremelkedés mértéke 10 százalék alatt maradt.

A vidéki városokban 125 és 290 ezer forint között alakultak a négyzetméterenkénti árak az idei év első két hónapjában, ami 4 százalékkal magasabb a tavalyi év utolsó két hónapjához képest.

Miskolcra és Szekszárdra például egyre kevésbé költöznének az emberek: az itteni átlagos négyzetméterárak 10-20 százalékkal csökkentek a tavaly év végi árszinthez képest.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jó helyen, rossz időben

Jó helyen, rossz időben

Ez most akkor kamu? Mennyire korlátlan a Telenor korlátlan mobilnete?

Ez most akkor kamu? Mennyire korlátlan a Telenor korlátlan mobilnete?

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Eltűnt szaúdi újságíró: baleset érte Rijádban a fő gyanúsítottat

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ezzel a mondattal gratulálnánk Apáti Bence kinevezéséhez!

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt