szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Májustól könnyebbé válik hitelhez jutni, mert az adós szempontjából kedvezőbb arányban veszik figyelembe a legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészleteit, és emelkedik az a hitelösszeg, ami alatt nem szükséges a rendeletet alkalmazni.

A Magyar Nemzeti Bank arra készül, hogy könnyítsen az adósságfék szabályozásában. A tavaly januárban hatályba lépett előírások jelentősen megnehezítik a hitelfelvételt. Belépett egy vadonatúj mutató, a jövedelemarányos törlesztőrészlet (JTM), ami az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket – írja az Az én pénzem lakossági pénzügyi portál. Így havi 400 ezer forintos jövedelemig 50 százalék, felette 60 százalék lehet a jövedelem arányában a törlesztőrészlet.

Ezen változtat most az MNB úgy, hogy május 1-jétől a legalább ötéves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészletei kedvezményesen, 85 százalékos súllyal vehetők figyelembe a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóban, ezáltal is támogatva az alacsonyabb kamatkockázatú, hosszabb kamatperiódusú jelzáloghitelek elterjedését. Noha az MNB szerint a módosítások a maximális jövedelemarányos törlesztőrészlet és hitelfedezeti arányok mértékeit nem érintették, valójában áttételesen mégis. Ez ugyanis a portál számításai szerint azt jelenti, hogy ha valaki más kölcsönnel nem rendelkezik, akkor egy hosszabb távra fixált kamatozású jelzáloghitelt úgy vehet fel, hogy a törlesztőrészlet 400 ezres fizetés alatt felkúszhat a jövedelme közel 60 százalékáig (a mostani 50 százalékról), felette pedig akár 70 százalék fölé is (60 százalék helyett).

Könnyítés lesz az is, hogy egy ügyfélnek a már megállapított hitelkeretét három éven belül az ügyfél kérésére úgy is megemelheti a bank – naptári évenként első alkalommal –, hogy nem kell hozzá jövedelemigazolást benyújtani, amennyiben problémamentes ügyletekről van szó (azaz rendesen törleszt az ügyfél). Az MNB szerint ezzel a fogyasztók adminisztratív terheit csökkentik. Változás még, hogy kétszázezer forintról háromszázezer forintra emelkedik az az összeghatár, ameddig nem kell ezeket a szigorú hitelfékszabályokat alkalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ömlik a pénz a Kickstarteren a gépre, ami megtisztítja a fülhallgatót – videó

Ömlik a pénz a Kickstarteren a gépre, ami megtisztítja a fülhallgatót – videó

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

712 lóerős lett az új Mercedes-AMG kupéterepjáró

712 lóerős lett az új Mercedes-AMG kupéterepjáró