szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nemzet legsikeresebb gázszerelője, Mészáros Lőrinc egy év alatt 15,4 milliárd forinttal növelte a vagyonát, amivel a 31. leggazdagabb magyarnak számít a Napi.hu idei, a 100 leggazdagabb magyart felsoroló listája szerint. A listavezető továbbra is Csányi Sándor, és Demján Sándor is őrzi a helyét a dobogón.

Szépen hozott a konyhára az elmúlt egy év a kormányhoz közel álló embereknek

 – derül ki a Napi.hu 100 leggazdagabb listájából, amit az idén már 15. alkalommal publikáltak.

A kormányhoz közel álló üzletemberek közül először szerepel Andy Vajna, és 44 milliárdos vagyonával egyből a 16. helyre ugrott. Orbán Viktor két jóbarátja, Garancsi István és Mészáros Lőrinc nem új szereplők a listán. Előbbi 24 milliárd forintos vagyonával a 30. helyet foglalja el, ami szép előmenetel a tavalyi 19 milliárdhoz képest, ami a 36. helyre volt elég.

Mészáros Lőrinc
©

Az igazán látványos Mészáros vagyongyarapodása: 2014-ben 7,7 milliárd forinttal szerepelt először a listán, ami a 85. helyre volt elég. Bár tavaly 8,4 milliárdra gyarapodott a vagyona, ez csak a 86. helyet érte, az idei becslés alapján viszont megháromszorozva, 23,8 milliárdra nőtt a vagyona

Új belépőként felkerült a listára Hernádi Zsolt Mol-vezér is, 9,1 milliárdos vagyona a 85. helyet biztosítja neki a 100-as listán. Először szerepel a listán Lázár János ismerőse, idősebb Sánta János is, 7,2 milliárdos vagyonnal a 98. helyet foglalja el.

Orbán régi barátja, Simicska Lajos,

a tavalyi összeveszés ellenére még növelte a vagyonát,

és egy helyet javítva, a 9. leggazdagabbnak számít 83 milliárd forintra becsült vagyonával, a tavalyi 73 milliárd forintos becslés után. Az ő barátja és üzlettársa, Nyerges Zsolt a 20. leggazdagabb magyar 32,5 milliárd forintra becsült vagyonával, tavaly még csak a 24. volt, és 26,3 milliárd forintot saccoltak neki.

Csányi Sándor őrzi a helyét

A magyar toplista élén 2010 óta Csányi Sándor áll. A bankár-agrárvállalkozó-MLSZ elnök vagyonát 2002-ben még csak 15 milliárdra becsülték, ami tavalyig éppen tizenegyszeresére 165 milliárdra nőtt, idén pedig 200 milliárd forintra emelkedett.

Csányinak sokkal több pénze van?

A Forbes tavaly lényegesen mélyebbre látott Csányi Sándor zsebébe, azon a listán a bankvezér 287,9 milliárd forinttal szerepel – az összeállítók számba vették Csányi szingapúri cégeit is. Ezzel egyébként első magyarként felkerült a Forbes dollármilliárdos listájára is. A Forbes kikérte Csányi szingapúri érdekeltségeinek és befektetési alapjának a legfrissebb jelentéseit, ennek alapján azt állították, hogy sokkal nagyobb vagyont tart a Távol-Keleten, mint azt eddig sejtették. A hazai Forbes magazin főszerkesztője, Galambos Márton elmondta, hogy ők kutattak utána Csányi vagyonának, és az adatokat az amerikai Forbes végül befogadta. A bankárt is felkeresték, hogy értesítsék a dologról, de ő nem kommentálta az értesülést.
A Forbes által összeállított tavalyi magyar rangsorban is Csányi az első 287,9 milliárddal, a második Gattyán György 165,4-gyel, a harmadik Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa 157,3 milliárddal, míg Demján Sándor Trigránit-vezér lecsúszott a dobogóról, neki 155,6 milliárdja van. Az 5. és a 6. helyen Széles Gábor 125 milliárddal, illetve Simicska Lajos 112 milliárddal állt a tavalyi Forbes-listában.

A Napi.hu listája idén harmadik alkalommal közöl befolyás rangsort is a vagyoni mellett, és Csányi Sándor eszerint az ország 2. legbefolyásosabb embere. Az első helyen Orbán Viktor áll, a harmadikon  pedig Lázár János. Tavaly is ugyanez volt a sorrend a dobogón.

Simicska Lajos 6 helyet esett a befolyáslistán, és csak a 15.-et kapta meg az értékelőktől, Garancsi István pedig hat pozíciót erősödve a 8. legbefolyásosabb. A tizedik helyre futott be Mészáros Lőrinc.

A vagyon alapján a tavalyi és idei második helyezett Bige László, aki szintén nagy utat tett meg a 2002-es 20 milliárd forinttól, míg a lsita szerint idénre 175 milliárdra gyarapította vagyonát. Tavaly a becsült összeg még 160 milliárd forint volt. A vegyiparban, kereskedelemben és agrárbefektetésein meggazdagodott üzletember befolyása azonban jóval elmarad Csányiétól, csak a 25. helyre teszik.

Jól mehet most Szemereynek

Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás, akinek a cégeiről mostanában sokat szóltak a hírek a jegybanktól kapott támogatások miatt, az 50. leggazdagabb magyarnak számít 15,8 milliárd forintos vagyonnal. Tavaly 12,5 milliárdra becsülték azt, ami a 60. helyre volt elég.

Előtte nem volt ilyen látványos az üzletember előmentele, 2010 és 2014 között 11-12 milliárd forint között mozgott a becsült vagyona.  

 Demján még mindig csúcstartó

A 100 leggazdagabb másfél évtizedes történetében az abszolút csúcsot továbbra is Demján Sándor tartja. Az üzletember vagyona ugyanis már 2008-ban elérte a 300 milliárd forintot, ami akkori árfolyamon 1,2 milliárd eurónak felelt meg. A vagyonát alaposan megtépázhatta a pénzügyi krízis: 2009-ben a felére, 140 milliárd forintra csökkent, majd a mélypontot 2013-ban 90 milliárddal érte el.

Azóta ismét nő, 2016-ban 120 milliárdra becsülik a vagyonát, ami jelentős ugrás a tavalyi 93 milliárdhoz képest. Ezzel most a harmadik helyen szerepel a listán, és a 14. legbefolyásosabb embernek számít.

180 milliárddal gyarapodtak egy év alatt

A Napi.hu listáján szereplők összvagyona idén megközelítette a 2800 milliárd forintot, ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 160 milliárdos emelkedés után). Ez gyakorlatilag a reálnövekedés, ugyanis a vizsgált időszakban nulla közeli volt az infláció Magyarországon. A listára felkerüléshez 6,8 milliárd forintos vagyonra volt szükség, ami 800 millió forinttal haladja meg a múlt évit, illetve 1,5 milliárddal magasabb a 2014-esnél. Az első, 2002-ben megjelent 100-as listára kerüléshez még elég volt 2,5 milliárdos vagyont felmutatni.

Sok az új szereplő a mágnáslistán

Közel 10 milliárd forintos vagyonnal először szerepel a listán Bagaméry István, aki orvosi berendezések gyártásából gazdagodott meg.

Különös új szereplő egy kaposvári cég, az Agro-Centrál Bt. beltagja, Berkes Mihályné. A Napi.hu értesülése szerint az agráiumban működő céget valójában a férje, Berkes Mihály irányítja, mégpedig olyan sikeresen, hogy a bt. saját tőkéje 9,2 milliárd forint, ami alapján a 84. leggazdagabbnak számítanak.

Szintén először jutott a leggazdagabbak közé Csitkovics Tibor és Szekeres István, akik a győri székhelyű takarmánygyártó, az Agrofeed Kft. tulajdonosai 15,6 milliárdos vagyonnal, és egyből az 51. helyen szerepelnek. Ugyancsak a mezőgazdaságból robbant be a lista 86. helyére Kárpáti László, a bajai székhelyű Trigo Kft. tulajdonosa és vezetője is, 9 milliárd forintos vagyonnal.

Idén került fel a listára, a 61. helyre, a szépségiparban ismert Jákob Zoltán is, 12.7 milliárd forintos vagyonnal. Crystal Nails néven futó termékeit 25 országban ismerik és forgalmazzák. Újként szerepel a  75. helyen a BioTechUSA étrendkiegészítők mögött álló Lévai Ferenc és családja is, 10,2 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Virág Attilát a Wizz Air repítette a lista 52. helyére, 15,5 milliárd becsült vagyonnal. Az üzletembernek az Eurohand Zrt.-n keresztül 3,47 százalékos részesedése van a légitársaságban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!