szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon sokan úgy érzik, hitelezőjük a lakásukat próbálja megszerezni. Nem is nélkülöztek minden alapot ezek a félelmek ahogy egy jegybanki vizsgálatból kiderült. Engedély nélkül, szlovákiai bejegyzésű társaságok ugyanis 10 milliárd forintnyi ingatlant szerezhettek így meg.

Amikor egy adós nem tud fizetni, hitelezője sokszor eladja a követelést (ilyen esetekben a hitelt már más cég próbálja behajtani, s így a bankok már bátran állíthatják: ők senkit sem lakoltatnak ki). Tavaly több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követelésekkel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank ennek keretében több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, hogy rendelkeznek-e például az erre a tevékenységre vonatkozó felügyeleti engedéllyel.

Ennek alapján az MNB úgy látja, hogy az eljárásoknak van olyan tapasztalata, ami azonnali figyelemfelhívást igényel – írja az azénpénzem lakossági pénzügyi portál. Megállapították ugyanis, hogy

a követelésvásárlások egyetlen valós célja sok esetben a követelések biztosítékául szolgáló fedezetek (tipikusan ingatlanok) megszerzése volt.

Az MNB adatai alapján az áttekintett időszakban közel 4 ezer adós követelését értékesítették belföldi pénzügyi intézmények szlovákiai székhelyű – engedéllyel nem rendelkező – követelésvásárló társaságok részére. Az értékesített követelések könyv szerinti bruttó értéke meghaladja a 10 milliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Halálbüntetést kértek egy japán sorozatgyilkosra

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak