szerző:
Népszabadság Online

Sok százmillió forintot veszítenek a jogkezelők, ha az Országgyűlés megszavazza, hogy a „gazdátlan” jogdíjak kilencven százaléka a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerüljön. A nol.hu írása szerint nagy és kellemetlen meglepetésként hatott a szerzők, előadók jogkezelőire az előzetes egyeztetés nélkül, tudtukon kívül beadott egyéni módosító indítvány, amely a nem regisztrált, vagy a rádiók által hibásan bejelentett, ezért azonosíthatatlan művek után beragadt jogdíjak 90 százalékát elvenné e szervezetektől.

A jogkezelők három évig keresik a jogdíjak jogosultjait, hogy kifizethessék őket. Kutatni azok után kell, akik elfelejtették az adott művet regisztrálni, vagy a felhasználó által megadott adatok alapján nem lehet beazonosítani, hogy melyik műről lehet szó. A legnagyobb hazai jogkezelő, az Artisjus kommunikációs igazgatója, Tóth Péter Benjámin szerint a beragadt jogdíjakra vonatkozó tervezett módosítás évente 800 millió forintot vonna el a szerzőktől, az előadóktól és a kiadóktól.

©

A módosítás éppen azt a lehetőséget szüntetné meg, amely mindenkinek kedvező volt, nevezetesen, hogy a három év elteltével a gazdátlan jogdíjakat a felosztási rendszerben arányosan, az összes szerző, előadó és kiadó között elosztva kiutalták. Ez a pénz most 90 százalékban az NKA „zsebébe” kerül. Mint Békés Gergely, az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) vezető jogásza mondja, a változtatás többszörösen hátrányos helyzetbe hozza az érintetteket, hiszen az előadók között nem kevesen élnek igen rossz­ szociális körülmények között. Tavaly hozzájuk 160 millió forint gazdátlan jogdíj folyt be, ennek 25 százalékát, tehát 40 millió forintot utalhatnak ki szociális segélyként olyan művészeknek, akiknek a megélhetésre is alig jut. Az Artisjus tagjai meg tavaly határoztak a szociális és közösségi célokat szolgáló keretről, ami náluk 125 millió forint lett volna az 500 milliós bevétel után.

Az elvonásra nincs magyarázat, a már két bizottságon is átment módosító indítvány indoklásából sem olvasható ki semmi. A Music Hungary múlt heti egri konferenciáján L. Simon László is azt mondta, nem tudja, miért került bele az uniós jogharmonizáció miatt módosuló törvénybe az NKA-nak kedvező módosítás. A Fidesz-frakció támogató szavazataival végszavazásra váró törvénymódosítást még a nyári szünet előtt tető alá hozhatják.

  

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

Gundel Takács Gábor felméri, hol tart ma az általános tájékozottság

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

A világ címlapjain a tegnapi budapesti balhék

Ön is kedveli? Ez minden idők legtöbbször streamelt klasszikus rock dala

Ön is kedveli? Ez minden idők legtöbbször streamelt klasszikus rock dala

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

„Mondtam, hogy ne csinálja!” - a bőnyi rendőrgyilkos felesége is hallható a segélyhívásról készült hangfelvételen

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel

Nem véletlen, ha „idegállapotba kerül”: ez történik az agyával, amikor valaki ordibálni kezd önnel