szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Volt egy korábbi egészségügyi miniszter, aki állítólag azt mondta egyszer, hogy a magyar egészségügyben egyetlen zavaró tényező van: a beteg. Nélküle ugyanis teljesen jól működne miden. Úgy tűnik ,ez most sincs másképpen, ugyanis az OEP és más egészségügyi háttérintézmények megszűnésével jobb biztos nem lesz a betegeknek. Viszont lesz egy hatalmas vízfejű minisztérium. Az év végével megszűnik az OEP, felkészül a Nyugdíjbiztosító.

A kormány május elején döntött arról, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megszűnik, az indok a bürokrácia csökkentése és ezáltal költségracionalizálás volt.

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint az OEP pénzbeli ellátásokkal, baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatait, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság veszi át, amelynek ezzel együtt meg is változik a neve Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalra. Ám ez a hivatal sem lesz hosszú életű, második lépésben ugyanis jövő év március 31-ig be kell épülnie az államkincstárba, vagyis a Nyugdíjbiztosító is megszűnik önállónak lenni. Az OEP többi része pedig az Emmibe épül be.

Ennél többet nem tudni, de ez alapján továbbra is az látható, hogy valódi értelme – főleg pozitív hozadéka – nem lesz az OEP bedarálásának. Információink szerint erre az egészre azért van szükség, mert a kormány nagy mellénnyel állt bele  a bürokrácia csökkentésbe és egyszerűen már nem akart visszatáncolni.

Itt a megszűnő állami intézmények végleges listája

A központi hivatalok és a minisztériumi háttérintézmények átalakítása rengeteg intézményt érint, amelyek többsége szeptember 1-től vagy január 1-től jogutódlással szűnik meg - derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

  • Hvg.hu-vélemény: Látszat / Intézkedés

Az intézkedés valódi értelme tovább sem látható, leginkább az nem, hogy nyer-e ezzel bármit is az ellátórendszer vagy a beteg. Igaz ez utóbbiról eddig sem volt szó, még kommunikációs szinten sem.

Mivel az eddigiek alapján az derül ki, hogy a feladatmennyiség nem változik, így jelentős létszámcsökkentésre nincs lehetőség. Egyedül az igazgatási területen és vezetői szinteken lehet néhány főtől megszabadulni, illetve a beépüléssel nyilvánvalóan nem lesz önálló bérszámfejtés, HR vagy kommunikációs tevékenység. De mivel két másik intézménynek emelkedik a létszáma és a feladatköre, könnyen lehet, hogy az ilyen kiegészítő területekről is több munkatársat átvesznek. De azért ne felejtsük el, hogy jelenleg a miniszteri biztosok országa vagyunk, vagyis amit megspórolnak néhány vezetői poszt megszűntetésével, azt bőven kifizetik majd például a kórházakat irányító kancellárokra.

Egyébként azzal mindenki tisztában van, hogy egy hivatal életében a szimpla névváltoztatás sincs ingyen.

A bürokrácia sem csökken majd, sőt, hiszen egy új szint jelenik meg a döntéshozatalban. Az OEP eddig legalább nevében és a kirakatban önálló végrehajtási intézmény volt, számos döntést hozhatott meg saját jogkörben. Most majd ezen döntésekhez feltehetően államtitkári vagy akár miniszteri jóváhagyás kell. Már most is jó ideje állnak a gyógyszerbefogadások, feltehetően az új struktúra sem gyorsítja fel a folyamatokat,  miközben nő majd a kézi vezérlés és a politikai befolyás.

Ha fizikailag senki nem költözik sehová, akkor az átállás még zökkenőmentes is lehet, de egy jelenleg is a feladatmennyiséghez képest alacsony létszámmal működő hivatal életében egy napos leállás is komoly következményekkel – leginkább elmaradásokkal járhat. Nem véletlen, hogy az egészségügyi szakma is tiltakozik az OEP beszántása ellen, sőt állítólag még az egészségügyért felelős államtitkár sem volt túl lelkes az ötlettől.

Az pedig hab a tortán, hogy ezzel egy időben több más egészségügyi háttérintézet is megszűnik vagy beolvad, többek között az Országis Tisztiorvosi Hivatal és a Országos Betegjogi Központ is az Emmi-be épül be. Vagyis annak a betegnek, akinek az állam által működtetett egészségüggyel van baja, az államhoz kell majd fordulni jogorvoslatért és még csak papíron sem lesz erre egy független szervezet. Igaz, az Egészségbiztosítási Felügyelet megszűntetésével ezt már korábban elérték.

 

2000 milliárd forint válhat láthatatlanná az OEP megszűnésével

Egyelőre inkább csak találgatások vannak az OEP megszűnéséről, bár azt már biztos, hogy a jelenlegi formában nem működik majd tovább. Ami sejthető, hogy bár a bürokráciacsökkentés a fő indok, a döntési utak inkább hosszabbodnak majd a jövőben, és a szakmai kérdésekbe is sokkal jobban belefolyhat a politika.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Megint elhalasztották az új Mission: Impossible és a Top Gun 2 premierjét

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták

Közúton cirkált a vadonatúj BMW iX, le is fotózták