szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság 6,7 milliárd eurós támogatást jelentett be, mellyel 195 közlekedési infrastruktúra-projektet támogat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében, köztük magyarokat is.

Összesen 6,7 milliárd euróval támogat 195 közlekedési projektet az Európai Bizottság az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) keretében – írja a napi.hu. A bizottság reményei szerint ezek a beruházások várhatóan további köz- és magánfinanszírozást mozgósítanak majd, összesen 9,6 milliárd euró értékben.

A kiválasztott projektek - a bizottság átfogóbb politikai menetrendjével összhangban - jelentősen hozzájárulnak a közlekedés digitalizálásához és dekarbonizációjához. A források közel 85 százaléka a Kohéziós Alapból támogatásra jogosult tagállamokba irányul, elősegítve az infrastruktúrák terén az EU-n belül meglévő egyenlőtlenségek csökkentését.

©

Magyarország 23 olyan projektet adott be, amelyik bekerülhetett a kalapba, 1,2 milliárd euró értékben. Ebből a bizottság 16 projektet fogadott be összesen 809,6 millió euró értékben, ezek nagy része az úgynevezett törzshálózati folyosó infrastruktúrájának fejlesztéséhez kapcsolódik

A befogadott projektek között egyebek mellett olyanok vannak, mint a Százhalombatta-Pusztaszabolcs, vagy a Budapest, Rákos-Hatvan, illetve a Hegyeshalom-Rajka vasútvonal felújítása, a GSM-R mobilkommunikációs hálózat fejlesztése a vasútvonalak mentén, az M15-ös út M1 és a szlovák határ közötti, valamint az M70-es út Letenye és a szlovén határ közötti szakaszának fejlesztése kétsávos autóúttá, illetve a budapesti déli vasúti összekötő híd felújítása.

A teljes listáját itt találja.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!