szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább javult az üzleti hangulat júniusban, Svájcban.

A német ZEW gazdaságkutató intézet és a Credit Suisse (CS) bankcsoport által közösen készített felmérés tanúsága szerint tovább javult az üzleti hangulat Svájcban. A szerdán közölt adatok alapján a következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző üzletihangulat-index 28 havi csúcsra, 19,4 pontra emelkedett a májusi 17,5 pontról. A mutató értéke folyamatosan emelkedik azóta, hogy februárban mínusz 5,9 ponton az utóbbi egy év legrosszabb eredményét érte el. Tavaly májusban 0,1 ponton állt az index értéke.

Az aktuális üzleti környezet megítélését jelző mutató is javult, 6,2 pontra emelkedett a májusi nulla pontról. Tavaly júniusban mínusz 23,0 ponton állt ez az érték. A mutató 0 pont feletti értéke a gazdasági kilátások javulását, 0 pont alatti értéke pedig romlását jelzi. Az előzőnél magasabb érték arra utal, hogy a felmérésben megkérdezett pénzügyi elemzők véleménye kedvezőbbé vált.

A svájci üzletihangulat-index értéke erős kilengéseket mutatott azóta, hogy a svájci nemzeti bank tavaly januárban váratlanul eltörölte a frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. Az index értéke mínusz 73 ponton tavaly februárban érte el mélypontját, a maximumát pedig a júniusi 19,4 ponton, amelynél nagyobb értéket utoljára 2014 februárjában mértek, akkor 28,7 ponton állt a mutató.

A Credit Suisse által június 6. és 20. között megkérdezett elemzők véleménye az euróövezetet illetően javult, az Egyesült Államok esetében viszont romlott, de az Egyesült Államok megítélése így is sokkal jobb akár az euróövezetinél, akár a svájcinál. A következő hat hónapra vonatkozó várakozásokat tükröző mutató az euróövezetet tekintve 2,5 ponttal, 10,4 pontra, az aktuális üzleti környezet megítélését jelző mutató pedig 1,3 ponttal, mínusz 6,7 pontra emelkedett. Ugyanez az Egyesült Államok esetében 24,1 pont (-2,3 pont), illetve 16,7 pont (-4,4 pont) volt.

Az elemzők túlnyomó többsége, közel 97 százaléka arra számít, hogy a rövid távú kamatráták nem változnak Svájcban és az euróövezetben sem, de az Egyesült Államokat illetően a többség (73,3 százalék) emelkedést vár. A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) és a Credit Suisse havi rendszerességgel végzi el a felmérést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Fejre állt az új ingatlanok piaca, lakás helyett házat keresnek a legtöbben

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen

Életjelet adnak a mozik Amerikában: tarol a Godzilla Kong ellen