szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A biztosítókhoz rengeteg bejelentés érkezett viharkárokról az utóbbi napokban, főleg Kelet-Magyarországról.

A Groupama Biztosító tájékoztatása szerint június 21-én, kedden az országon átvonult vihar után 1300 kárbejelentést kaptak, és háromszor nagyobb kárt okozott a jégverés, mint a felhőszakadás.     

A leginkább érintett terület Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, valamint Hajdú-Bihar megye: a három megyéből 620 jégkárbejelentést kaptak, ebből 386 káresetet jelentettek be a jégverés által leginkább sújtott Szabolcs megyei településekről, elsősorban Rozsályból, Zajtáról, Csengerről, illetve Méhtelekről.  

A jégverés az átlagosnál jóval nagyobb károkat okoz, a 620 jégkárbejelentésre 110 millió forint feletti összeget látnak kifizethetőnek az ügyfeleknek, ami átlagosan 180 ezer forint körüli összeg – közölte a Groupama.

A Generali Biztosító szerint hozzájuk 2016. május 20-a óta nagyjából 7000 kárbejelentés érkezett viharok miatt, ezek becsült értéke eléri az 500 millió forintot, a legtöbb kárt ebben az időszakban a villámcsapások okozták, a viharkárok és a jégverésből eredő károk is igen gyakoriak voltak. Területi bontásban Pest megye, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye voltak a leginkább érintettek.

A legutóbbi, június 21-i jégeső és vihar után körülbelül 1000 bejelentés érkezett az ország keleti részéből a Generali Biztosítóhoz, a károk többsége ezúttal is vagyonkár, és az eddig regisztrált esetek 75 százalékában a jégverés okozta a problémát, a viharkárok és felhőszakadásból vagy villámcsapásból eredő károk is jellemzőek, a kárbejelentések nagy része Békéscsabáról érkezett, de Méhtelek, Nádudvar, Gacsály és Rozsály is az érintett települések között szerepelnek – közölte a Generali Biztosító.

Az Allianz arról tájékoztatott, hogy május 24-e óta több mint 6500 viharhoz kötődő kárt regisztráltak, a becsült kárérték meghaladja a 380 millió forintot. A károk felét beázásos kár és villámcsapáskár teszi ki 50-50 százalékban, továbbá a károk több mint 15 százaléka jégveréskár. A kárbejelentések alapján az ország minden régiójában voltak eddig viharok, felhőszakadások, villámcsapások, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Békés megyékben nagyobb jégverések – tájékoztatott az Allianz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!