szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem lesznek azonnali változások az uniós tagországokban élő britek és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok életkörülményeiben – ezt is mondta a brit miniszterelnök péntek délelőtti nyilatkozatában, amelyben bejelentette lemondását.

Péntek reggel hivatalosan is bejelentették, hogy a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást. Jenny Watson, a brit választási bizottság elnöke Manchesterben közölte, hogy a kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

A brit külügyminiszter magyar idő szerint 9 óra előtt még azt nyilatkozta, hogy az EU-ban maradás, vagyis a Brimain mellett kampányoló David Cameron kormányfő nem mond le, hivatalában marad. A brit miniszterelnök a magyar idő szerint pénteken negyed 10 után tett hivatalos nyilatkozatában azonban közölte, hogy új vezetőre van szükség az új helyzethez, és legkésőbb októberig távozik posztjáról.

Több mint 33 millió ember voksolt a csütörtöki népszavazáson, és a többség a kilépésre voksolt, amit tiszteletben kell tartani – mondta a miniszterelnök a Downing Streeten. David Cameron elmondta, hogy büszke az országra és azokra a lépésekre, amelyeket az elmúlt években megtettek. Ezek között említette egyebek mellett a gazdaság megszilárdítását vagy a melegházasságok engedélyezését. Jelezte egyben, hogy a brit gazdaság alapjai erősek.

©

Itt közölte azt is, hogy szeretné megnyugtatni az uniós tagországokban élő briteket és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárokat: nem lesznek azonnali változások az életkörülményeikben. Jelezte, hogy kezdetben nem változik az utazással kapcsolatos szabályozás, nem lesz változás az áruszállításban és a kereskedelemben.

I would reassure those markets and investors that Britain's economy is fundamentally strong and I would also reassure Britons living in European countries and European citizens living here there will be no immediate changes in your circumstances. There will be no initial change in the way our people can travel, in the way our goods can move or the way our services can be sold.

Cameron bejelentette: szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne a kormányfő, és az Európai Unióval való tárgyalások új miniszterelnök vezetésével kezdődhetnének meg. Döntéséről péntek reggel II. Erzsébet királynőt is tájékoztatta a brit kormányfő.

A teljes beszéd angol szövege itt olvasható.

A 49 éves David Cameron 2010. május 11-e óta az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Már 15 kilót fogyott Navalnij, ezért kényszerétkeztetést vezetnének be a börtönben

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify

Hirdetésekhez is használja a felhasználók beszédét a Spotify