szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Brexit-döntés eredményének bejelentése után egy órával lemondott a brit miniszterelnök, októberre tette távozásának idejét.

Péntek reggel hivatalosan is bejelentették, hogy a kilépést pártoló tábor nyerte meg a brit EU-tagságról tartott népszavazást. Jenny Watson, a brit választási bizottság elnöke Manchesterben közölte, hogy a kilépésre több mint 17,4 millióan, a bennmaradásra 16,1 millióan voksoltak.

A brit külügyminiszter magyar idő szerint 9 óra előtt még azt nyilatkozta, hogy az EU-ban maradás, vagyis a Brimain mellett kampányoló David Cameron kormányfő nem mond le, hivatalában marad. Philip Hammond pénteken a Sky Newsnak azt mondta: a kormányfő "világossá tette, hogy bármi is lesz a referendum eredménye, továbbra is ellátja feladatát". Az országnak folytonosságra és stabilitásra van most szüksége" – tette hozzá.

A brit miniszterelnök a magyar idő szerint pénteken negyed 10 után tett hivatalos nyilatkozatában azonban közölte, hogy új vezetőre van szükség az új helyzethez, és legkésőbb októberig távozik posztjáról.

Több mint 33 millió ember voksolt a csütörtöki népszavazáson, és a többség a kilépésre voksolt, amit tiszteletben kell tartani – mondta a miniszterelnök a Downing Streeten, ahonnan élőben közvetítette nyilatkozatát a média. David Cameron gratulált a kilépés mellett kampányoló pártoknak, ugyanakkor hangoztatta saját álláspontját is, amely szerint Nagy-Britannia nagyobb biztonságban lett volna az EU tagjaként.

Elmondta, hogy büszke az országra és azokra a lépésekre, amelyeket az elmúlt években megtettek. Ezek között említette egyebek mellett a gazdaság megszilárdítását vagy a melegházasságok engedélyezését. Jelezte egyben, hogy a brit gazdaság alapjai erősek.

©

Ezután bejelentette távozási szándékát. Közölte: szeretné, ha a kormányzó Konzervatív Párt októberi konferenciáján már más lenne a kormányfő, miután az új helyzethez új vezetőre van szükség. Az Európai Unióval való tárgyalások már egy új miniszterelnök vezetésével kezdődhetnek meg - jelezte.

Döntéséről péntek reggel II. Erzsébet királynőt is tájékoztatta a brit kormányfő.

A 49 éves David Cameron 2010. május 11-e óta az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

A főváros teszteket oszt szét a kerületek között az iskolanyitás előtt

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért

Irán szerint Izrael a felelős a natanzi urándúsítóban bekövetkezett üzemzavarért