szerző:
hvg.hu

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a ferihegyi repülőtér közvetlen szomszédságában lévő területen tervezett ingatlanfejlesztést – írja a Magyar Idők. Ezen a telken halad majd keresztül a reptéri vasúti kitérő, és építenének itt szállodát, raktárbázist, logisztikai központot, a hatásvizsgálatok szerint összesen 150-200 milliárd forint értékben.

Már elérhető a kormányzati honlapon az a rendelettervezet, amely szerint a Vecsésen megvalósuló ingatlanfejlesztést nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítanák.

A rendeletben leírt terület, az úgynevezett ferihegyi tábla most 26 különböző helyrajzi számon nyilvántartott részből áll, de a tulajdonosok száma ennél is lényegesen nagyobb. A terület hasznosítását eddig az hátráltatta, hogy osztatlan közös tulajdonról van szó – olvasható a cikkben.

A telek jelentőségét az adja, hogy keresztülhalad majd rajta a tervezett vasúti hurok, amely összeköti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasterminálját a Budapest–Cegléd-vasútvonallal, de itt, vagyis a reptér telke és a 4-es fő közlekedési út közti részen valósulhat meg bármilyen, a repülőteret érintő fejlesztés – mondta a lapnak Tábori Ferenc, Vecsés alpolgármestere. A ferihegyi tábla jogi helyzetét rendezheti, ha a kormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja, mert akkor megkezdődhet a kisajátítás – tette hozzá.

A rendelettervezet hatásvizsgálata szerint a tulajdonosoknak 336,9 millió forintot kell megfizetniük földvédelmi járulékként, ha kiveszik a mezőgazdasági művelésből. Az ingatlanfejlesztés előkészítő szakaszában a földtulajdonosok összesen 346,8 millió forint visszterhes vagyonátruházási illetéket fizettek be a központi költségvetésbe.

Az előzetes kalkulációk szerint a területen 150-200 milliárd forintnyi beruházást lehet megvalósítani, amely több száz új munkahely teremtésével járhat. Tábori Ferenc szerint egyelőre nincsenek kész tervek a ferihegyi tábla hasznosításáról, csak elképzelések.

A kormány tavaly augusztusi határozatában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési beruházássá nyilvánította a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vasúti összeköttetésének megépítését. A beruházás bekerült a közlekedési nagy projektek közé, vagyis jórészt uniós forrásból finanszíroznák.

Bár a repülőtéri forgalom állítólag nem jelent többletterhelést az említett 100-as vonalon, a MÁV-Start a hírek komoly járműfejlesztéssel készül a feladatra. Erre jár majd a tervek szerint az az ötven, nagy befogadóképességű, akár 500 személyes emeletes villamos motorvonat, amelynek a beszerzésére a közeljövőben hirdet pályázatot a MÁV-Start. Ez a járműbeszerzés is az egyike a kiemelt jelentőségű EU-s közlekedési projekteknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!