szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három hónapra jöttek a mexikói varrónők, akik luxuskabriók speciális ponyváját készítik. A beszállító multi Szerbiából és Oroszországból is kénytelen volt munkásokat hozatni, akkora a hiány szakképzett munkaerőből. Közben Salgótarján környékén 20-25 százalékos a munkanélküliség.

Mexikói varrónők dolgoznak a Nógrád megyei Szügyön található autóipari beszállítónál, akkora hiány van a környéken szakképzett munkaerőből – értesült a Népszabadság.

A neve mellőzését kérő cég képviselője azt mondta, a vállalat luxuskabriók tetőponyváját gyártja, és az év első felében annyi rendelést kaptak, hogy kénytelenek voltak a tolucai gyárukból munkásnőket hozatni három hónapra. A cég munkatársa nem árulta el, hogy az asszonyok több vagy kevesebb pénzért dolgoznak, mint a tavalyi munkaerő.

A rendelésállomány azóta sem csökkent, így végül szerbiai és oroszországi gyárukból is hozattak vendégmunkáskat.

Korábban egy másik multicégnél merült fel, hogy a magyarországi munkaerőhiány miatt nepáli vendégmunkásokkal töltik fel a létszámot, de erre végül nem került sor.

Markó Antal, az 1450 lakosú Szügy polgármester elmondta: hiába telepedtek meg nagy cégek a helyi ipari parkban, egyre kevésbé találnak nekik megfelelő szakembereket. Az interneten folyamatosan vannak álláshirdetések, amelyekben minőségbiztosítási mérnököket, folyamatellenőröket, gyártásvezetőket keresnek.

Salgótarján környékén 20-25 százalék a munkanélküliség, de az álláskeresők zöme szakképzetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!