szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára írásban válaszolt a független képviselő, Varjú László kérdésére, mely így szólt: Meddig fizetünk nyugdíjat ukrán és orosz állampolgároknak? Itt az államtitkár válasza:

Rétvári Bence államtitkár azt írta válaszában, hogy tavaly decemberben a Nyugdíjbiztosítási Alap terhére a magyar-szovjet szociálpolitikai egyezmény alapján összesen 1117 millió, (vagyis: 1,117 milliárd) forintot fizetett ki a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Ez a szám egy ma is hatályos, de még 1963-ban hozott törvény erejű rendelet alapján jön ki  (mely szerint "az ukrán vagy orosz állampolgár számára is meg kell állapítani a nyugellátást, ha az Ukrajnában, vagy az Oroszországi Föderációban megállapított nyugdíjáról lemond, mert Magyarországra költözik át"), de a szám változó, és az államtitkár szerint "általában növekedést mutat".)

A politikus az interpellációra adott válaszában megírta azt is, hogy magyarok arra törekednek, hogy vizsgálják felül ezt a kétoldalú szerződést, és az arányos teherviselés elvét követő, ún. szociális biztonsági egyezménnyel váltsa fel a jelenleg is alkalmazott szisztémát. A tárgyalások Rétvári állítása szerint folyamatban vannak, és az ukránokkal előbbre tartanak, mint Oroszországgal.

Egyre több a magyar nyugdíjat kapó ukrán nyugdíjas

Évente több mint 10 milliárdot költ a kormány azokra az ukrán nyugdíjasokra, akik Magyarországról kapnak nyugdíjt. Ehhez csak egy magyarországi lakcím kell, 2010 óta pedig megháromszorozódott a magyar nyugdíjat kapó ukránok száma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

Infarktus miatt parkolt rossz helyen, megbírságolták, majd nem engedték el a büntetését

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

PSZ: Volt, hogy a takarítónőt beküldték az órára a gyerekekre vigyázni, annyian betegedtek meg

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában

Irán-barát milíciára mért csapást az Egyesült Államok Szíriában